KRISTIANSAND: Begge sjåførene har nå fått et forelegg etter at de brøt fartsgrensen på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand 10. november.

— Vi har gitt et forelegg til begge sjåførene på 3600 kroner for å ha kjørt i 120 kilometer i timen i 100-sonen. Det er standardsats for den hastigheten. Begge har også fått hver sin prikk, sier påtaleleder Nils Grønås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Ble forbikjørt

Næringsminister Trond Giske satt i baksetet da sjåføren hans råkjørte sørover. Statsråden var på vei til et møte med Aker Solutions i Kristiansand da TV 2s reportasjeteam ble forbikjørt av bilen hans på nye E 18. Teamet fulgte etter, og filmet forfølgelsen.

Fartsgrensen på stedet er 100 kilometer i timen, men opptaket fra TV 2s bil viste at begge bilene holdt en hastighet på opp til 140 kilometer i timen.

— Ut fra bevisbildet i saken mener vi de kjørte i minst 120 kilometer i timen. Bevisene er videoen og forklaringer fra de impliserte, sier Grønås.

Erkjenner ikke straffskyld

Begge sjåførene har vært inne til avhør hos politiet i Agder.

— Jeg vil ikke kommentere hva de har sagt i avhør, annet enn at TV 2s sjåfør erkjente at han hadde kjørt for fort, mens den andre ikke erkjente straffskyld, sier Grønås.

TV 2s nyhetsredaktør, Jan Ove Årsæther, sier de ikke angrer på råkjøringen.

— Vi kommer til å gjøre det samme igjen hvis vi oppdager at makta tar seg til rette, sier Årsæther til Nettavisen.

Han synes det er bra at Giskes sjåfør også bøtelegges, og oppfordrer departementet til å vedta forelegget. Selv synes han det ville vært rart dersom TV 2 ikke vedtok.

- Vi valgte å bryte loven

  • Noe annet ville være rart. Vi valgte jo å bryte loven for å dokumentere at de som vedtar lovene tar seg til rette av og til. Vi skjønte at bordet fanget når vi først hadde gjort opptaket, men vi kunne ikke la være å publisere opptaket vi satt på selv om vi skjønte vi ville få en bot, sier Årsæther.

Dersom ikke Giskes sjåfør vedtar forelegget, kan saken havne i retten.

— Nå har vi gitt vedkommende et tilbud. Hvis han nekter å vedta, vil det bli en hovedforhandling, sier Grønås.

Næringsministeren hevdet etter kjøreturen at han ikke visste hvor høy hastighet sjåføren hans holdt.

— Nei, dette tror jeg ingenting på. Det er alvorlige påstander du kommer med mot en sjåfør, sa han til TV 2 etter ankomst i Kristiansand.