KRISTIANSAND: Mens kundestrømmen øker, står utvidelsesplanene i stampe.

– Jeg har veldig liten plass, og kundene sier det er trangt. Det er bare plass til to-tre handlevogner av gangen, forklarer Hoa Thi Vu, innehaver av Vung Tau med sju ansatte i Vestre Strandgate.

På knepne 150 kvadratmeter omsetter hun eksotiske matvarer for 12-13 millioner kroner i året. Men nå stanger huseieren hodet i veggen, drøye to år etter at byggesøknaden ble sendt kommunen.

Vil bygge nytt.

Såkalte Ekbergs hus, eller Wieldgården, er nemlig fredet – det skjedde allerede i 1923. Vu ønsker å rive en gammel stallbygning i bakgården, bygge nytt og sikre seg totalt 500-600 kvadratmeter.

– Vi vil gjerne ha svar. Hvis ikke vi får lov, ønsker vi å se oss om etter et større lokale, forteller 51-åringen, som startet butikken i 1982, tre år etter familien kom til Norge som vietnamesiske båtflyktninger.

Vung Tau har allerede forsøkt å leie Gyldenløves gate 2, som har stått ledig i flere måneder, men huseier Skeie Real Estate sa nei.

– Det har ikke vært på tale med dagligvare i dette lokalet, fordi det ikke er egnet til det. Vi ønsker andre bransjer, som klær, sko eller fritid, opplyser adm.dir. Tom Chr. Bredesen i Skeie-selskapet.

Grunnet fredningsbestemmelsen har kommunen sendt byggesaken over til fylkeskonservatoren. De vurderer nå gårdens status.

– Alt tyder på at hele fløyen blir fredet, og da blir et slikt prosjekt vanskelig, bekrefter fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar overfor Fædrelandsvennen.

patrisierhus

. Wieldgården fra 1770 er et av de få gjenværende patrisierhusene i byen. De rikeste kjøpmennene slo seg ned langs Østre og Vestre Strandgate, men de fleste husene ble slukt av bybrannen. Gården ble utvidet av kjøpmann Niels Moe i 1790, mens Ekberg-familien senere eide huset en lang periode.