Se video fra TV Sør om saken

OSLO/KRISTIANSAND: — Kronprinsparet er i Kristiansand i kveld, sier informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto.

Det var tidligere i dag at Mette-Marits bror, Espen Høiby, opplyste at Sven O. Høiby døde i dag, onsdag 21. mars. Høiby døde hjemme i sin egen leilighet i Vågsbygd i Kristiansand, ifølge TV 2. Slottet sendte i ettermiddag også ut en pressemelding der de henstiller media til å vise varsomhet og tilbakeholdenhet i sorgperioden.

Informasjonssjefen ønsker ikke å kommentere dødsfallet ytterligere utover pressemeldingen.

— Er det diskutert hvorvidt det kan bli snakk om en statsbegravelse?

— Nei, det er for tidlig å svare på, sier Versto til fvn.no.

— Hvor var Kronprinsessen da hun fikk dødsbudskapet?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Ingen paralleller Det har ikke tidligere vært noen situasjon i Kongeriket Norge der en tronfølger gift med en ikke-kongelig har mistet sin svigerfar eller svigermor.

— Følgelig tvinges kongehuset til å utarbeide en ny praksis, det finnes ingen paralleller i verken norsk eller forsåvidt svensk kongehus, sier en sentral kilde til fvn.no.

— Hva med Dagny Haraldsens død?

— Da var Sonja dronning, så det ble en annen situasjon, sier kilden, som advarer mot å tolke en eventuell uteblivelse av kongeparet i en begravelse i negativ retning.

- Ikke mangel på respekt - Dersom de ikke kommer i begravelsen, behøver det ikke å være mangel på respekt som ligger i det. Det er jo mer eller mindre opp til Slottet å konstruere en praksis i dette og kommende tilfeller, så det er mange avveininger som skal gjøres, sier vedkommende, som har inngående kjennskap til Slottets rutiner og kongelig kutyme.

— Ettersom jeg har forstått, var det ikke noe nært forhold mellom Kongen og Dronningen og Sven O. Høiby, så en eventuell deltagelse vil utelukkende være på vegne av sønnen og svigerdatteren.