KRISTIANSAND: — Dette er ikke uventet, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i en pressemelding.

Det siste tilfellet dreier seg om en ammeku som har testet positivt etter blodprøve. Det smittede dyret hører til i en besetning rett ved den besetningen hvor det tidligere er påvist smitte på Lista og befinner seg innefor den eksisterende sperresonen.

Landsverk sier at de har tatt høyde for at det ville komme noen nye påvisninger av blåtunge, spesielt i nærheten av der det allerede er påvist smitte. Mattilsynet mener likevel at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å vaksinere mot blåtunge. Det at man nå har påvist et nytt tilfelle endrer ikke det standpunktet.

— Økt kartlegging, uttak av smittede dyr og intensivert overvåkning er gode virkemidler for å bekjempe blåtunge slik situasjonen er nå, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk til mattilsynet.no.

Dette er i tråd med de anbefalinger som Mattilsynet har fått fra Veterinærinstituttet.

OBSERVASJONSSONE: Dette er observasjonssonen for bekjempelse av blåtunge (i.h.t. forskrift av 27.02.2009) Rødt markerer posetive besetninger. GRAFIKK: Veterinærinstituttet Foto: Mattilsybet

Overføres via sviknott

Prøveresultater viser til nå at relativt få dyr er smittet. Det er ingen tegn til sykdom, og de dyrebe sin er smittet har lave verdier av antistoffer. Blåtunge-smitte overføres ikke fra dyr til dyr, men bare via insektet sviknott, og ifølge Mattilsynet er det svært lite sannsynlig at smittebærende knott overlever en vinter i Norge.

— Klimatiske forholdt og driftstruktur i storfe- og småfeholdet i Norge er ikke direkte sammenlignbart med andre land. Vi er nå inne i den lange smittefrie perioden. Det vi har behov for nå, er kunnskap om utbredelse og spredningsveier under norske forhold. Vi vil følge situasjonen nøye, og dersom dagens situasjon endrer seg kan vi når som helst revurdere dette, sier Landsverk.

RISIKOSONE: Dette er risikosonen for bekjempelse av blåtunge (i.h.t. forskrift av 27.02.2009) Rødt markerer posetive besetninger. GRAFIKK: Veterinærinstituttet Foto: Mattilsynet

Hun forteller at en vaksinasjonskampanje vil redusere mulighetene for nødvendig kartlegging. Dette fordi vaksinerte dyr vil ha antistoffer i blodet som vil redusere verdien av kartleggingsprogrammet. På grunn av dette vil en vaksinasjonskampanje kun bli aktuelt dersom man får et klinisk utbrudd, eller dersom smittepresset blir høyt og overvåkningen indikerer oppformering av viruset eller spredning av smitte.

— Vaksinasjon er mest aktuelt på sensommer og tidlig høst. En vaksinering nå vil ikke gjøre det enklere for husdyreierne å flytte dyr i den kommende beitesesongen, forteller tilsynsdirektøren.

Foreslår å utvide soner

Etter at det ble påvist blåtunge i Grimstad i forrige uke ble sperresonen utvidet til å strekke seg helt til Arendal. Mattilsynet foreslår nå å utvide dagens soner. Dette gjør de blant annet fordi de fleste dyrene da kan slippes på beite. Dette vil ifølge Mattilsynet være en svært stor gevinst, spesielt for sauebøndene.

— En ny og alvorlig dyresykdom har nå kommet til landet vårt, og situasjonen er på mange måter endret. Å vaksinere endrer ikke dette faktum. Det er nå svært viktig at alle involverte parter samarbeider godt og bidrar til at vi takler denne nye situasjonen på best mulig måte i årene som kommer, sier Landsverk.

Sperresone: Dette er sperresonene for bekjempelse av blåtunge (i.h.t. forskrift av 27.02.2009) Rødt markerer positive besetninger. GRAFIKK: Veterinærinstituttet Foto: Mattilsynet