Grafikk: Bildene over er fra fjorårets uoppklarte butikkran. Ved å klikke på bildene kommer du til tidligere artikler om hvert enkelt ran.

AGDER: I løpet av 2008 ble det anmeldt til sammen 48 ran i de to Agder-fylkene. Politiets egen statistikk viser at 16 av disse sakene er henlagt, 15 anses som oppklart, mens 17 saker fremdeles er under etterforskning.

15 av sakene er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmannen. 1 en henlagt på grunn av mangel på bevis.

— Det er i all hovedsak mangel på opplysninger eller tekniske spor som gjør at vi må henlegge en ranssak, sier kriminalsjef Arne Pedersen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Ifølge kriminalsjefen var antallet ran i 2008 på omtrent samme nivå som tidligere år. Andelen oppklarte saker er også innenfor det politiet anser for å være normalt.

Se oversikten over alle ranene her.

Fire av ti butikkran oppklart

I løpet av fjoråret ble ti butikker utsatt for ran i Agder-fylkene. Fire av sakene er oppklart, og to er henlagt. Fire av ranene er fremdeles under etterforskning, men det er lite som tilsier at de noen gang vil bli oppklart.

29. april i fjor ble en kvinnelig ansatt på Statoil på Vigeland truet med et slagredskap av en maskert raner.

— Vi jobber fremdeles med saken, men er ikke noe nærmere en oppklaring. Hvis det ikke dukker opp nye opplysninger, vil nok denne saken bli henlagt, sier lensmann Dag Helge Engeland ved lensmannskontoret i Lindesnes.

Ranet av Joker i Tveit 8. august, Indre Årsnes dagligvare i Høvåg 20. oktober og Joker på Søm 19. desember er fremdeles under etterforskning. Også disse vil trolig bli henlagt hvis ikke politiet får nye spor. Ranet av Mini-Krossen på Grim 7. mai er nå henlagt.

37 av ranene ble begått mot privatpersoner. Disse skjedde både i private hjem og på offentlig sted. I tillegg ble Sparebank 1 i Mandal utsatt for ran.

Ransoffer sluttet i jobben

Indre Årsnes dagligvare ble ranet av to maskerte og bevæpnede menn like før stengetid 20. oktober i fjor. En 31 år gammel kvinne, som var alene på jobb, ble beordret rundt i lokalet i fem-seks minutter, og deretter bundet fast på hender og føtter.

De to gjerningsmennene er fremdeles på frifot.

- Vi har ingen mistenkte, og en eventuell oppklaring er avhengig av at det dukker opp nye opplysninger, sier politistasjonssjef Leif Viken ved Grimstad politistasjon.

Den 31 år gamle kvinnen slutten i jobben kort tid etter ranet, og jobber nå i barnehage. Kvinnen forteller til fvn.no at ranet var den direkte årsaken til at hun sluttet.

- Særlig traumatisk for ofrene

Selv om politiet står nærmest uten spor forblir ranssaker åpne i lang tid. Mange av ranene er utført på en særdeles brutal måte, og alle mulige og umulige spor skal følges opp før sakene blir henlagt.

— Disse sakene oppleves som særlig traumatiske for ofrene, og de skaper også en frykt som de bærer med seg i ettertid. Vi er derfor meget opptatt av at vi klarer å oppklare de groveste ranene. I disse sakene setter vi også rutinemessig inn de ressursene som kreves straks politiet får melding om hendelsen, sier Pedersen.

Oppklarte ransbølge i Lister

I fjor ble det etablert en egen ransgruppe etter flere grove ran i Lister-regionen. Den påfølgende etterforskningen førte blant annet til at over 20 personer ble pågrepet. Politiet regner nå ranet av Pit Stop på Kvinesheia, Snadderkiosken i Vanse, og ranet av en bussjåfør hos Sørlandsruta og en 66 år gammel kvinne i Lyngdal for oppklart.

Også i løpet av de to første månedene i 2009 har det være flere ran i Agder-fylkene. For et par dager siden tilsto to gutter på 17 og 18 år å ha gjennomført ranet av Snadderkiosken i Vanse 13. februar. Dette var tredje gang på få år at kiosken har vært utsatt for ran.

Ifølge Arne Pedersen ble de fleste kioskranene i 2008 begått av ungdom i alderen 16-24 år. Mange av dem er personer som politiet har kjennskap til fra før.

— De mest alvorlige ranene begås ofte av personer som er involvert i annen kriminalitet, for eksempel narkotikaomsetning, sier Pedersen.

De fleste ranene begås ifølge Pedersen av personer bosatt i Agder.