KRISTIANSAND, TINGHUSET: — Jeg kan ikke se at dette har skjedd på annen måte.

Det var den direkte konklusjonen til seksjonsoverlege Due-Tønnessen ved Nevrokirurgisk avdeling fra Rikshospitalet da han onsdag formiddag forklarte seg som sakkyndig i babyvold-saken i Agder lagmannsrett. En 27-åring er tiltalt for alvorlig vold mot sin tvillingsønn om morgenen søndag 13. mars 2005. Den alvorlige og livstruende skaden det halvt år gamle barnet ble påført, var så omfattende at Due-Tønnessen i retten sammenlignet det med om barnet hadde falt ut fra et vindu i et hus eller hadde vært i en alvorlig trafikkulykke. Det skal med andre ord store krefter til for å påføre et barn en slik skade.

— Gutten hadde omfattende skader i hjernen kombinert med blødninger bak øynene. Øyefunn og hjernefunn gjør at det er særdeles vanskelig å avvise en påført skade eller traume som årsak. Man kan vanskelig tenke seg andre årsaker. Ved filleristing ser man sjelden andre skader på barnet. Dette barnet hadde ingen blåmerker eller bruddskader, sa Due-Tønnessen.

Om gutten er ristet mange ganger sammenhengende eller en gang svært kraftig, kan ikke de sakkyndige si noe nærmere om.

Men skadene er alvorlige, og fremtidsutsiktene ikke lyse:

— Han har store skader i begge hjernehalvdeler. Han er 100 prosent medisinsk invalid og vil for all fremtid være avhengig av hjelp og støtte, konkluderte Due-Tønnessen.