LILLESAND: — Vi har gått en runde på det internt. Når det er så tydelig at unge mennesker bruker disse boksene til rus, må vi foreta oss noe. Særlig siden politiet også oppfordrer oss til det, sier butikksjef Sølvi Bjelland på Bunnpris i Lillesand sentrum.

Uavhengig av hverandre har begge dagligvarebutikkene midt i byen varslet politiet etter at salget av de spesielle sprayboksene plutselig spratt i været for to-tre uker siden. På et par uker er nesten lagerne av luftfriskersprayen «Citrus Blossom» av merket «Glade» nesten tømt.

Tipset politiet

— Etter at våre ansatte la merke til dette, valgte jeg å tipse politiet. Vi synes det har vært vanskelig å si nei til salg, siden det dreier seg om en helt lovlig vare. Men vi skjønner jo hva dette brukes til, og blir litt bekymret. En er jo foreldre selv også, bemerker butikksjef Jon Henning Berntzen på Kiwi Ole Olsen. En av hans ansatte opplyser at hun senest i går morges ved halv titiden solgte en boks og tilhørende plastbærepose til en ung gutt i 14-15 års alderen. Etter å ha konferert med nabobutikken, innfører også de 18-års aldersgrense på boksene inntil videre.

Vanlig ungdom

— De er helt vanlige, velstelte ungdommer, som ikke skiller seg ut verken i klesvei eller oppførsel. Det er jenter og gutter som kommer innom enten enkeltvis, eller gjerne tre fire i følge. De kjøper en sprayboks, og en plastbærepose, forteller Sølvi Bjelland. Hun anslår at de har solgt mellom 30 og 40 av boksene de siste par ukene.

Livsfarlig

— Denne sprayen kan være livsfarlig å innånde. Senest i fjor var det et ungt menneske som døde, og det har også vært tilfeller av alvorlig hjerneskade, advarer daglig leder Torbjørn Busæt hos Rustelefonen.no. Han viser til at drivgassen i sprayboksene kan fortrenger oksygentilførselen til hjernen og i verste fall forårsake død eller alvorlig hjerneskade. Gassen kan gi rus, men den er svært kortvarig. Den også som oftest veldig ubehagelig, med kvalme og svimmelhet. Busæt peker på at slike tilfeller dukker opp fra tid til annen i lokalsamfunn ulike steder i landet, der ungdom eksperimenterer med rus.

— Selv om det er snakk om en såkalt lovlig vare, må vi ikke være så tannløse at vi aksepterer at den selges til ungdom når vi vet at ungdom ruser seg på den, fremholder lensmann Kjetil Nygård. Han er glad for at butikkene nå tar affære.

Rektor Merete Rimstad ved Lillesand ungdomsskole hadde bare så vidt hørt om saken da Fædrelandsvennen tok kontakt i går.

— Vi har ikke registrert at dette er noe problem knyttet til våre elever. Men når det nå opplyses at butikkene selger det til så unge ungdommer, må vi ta det på alvor, og bidra til at det blir informert og advart sterkt, sier rektor.