KRISTIANSAND: I vår fikk en masterstudent ved universitet tildelt vitnemål etter avsluttet utdanning. 11. september i år fattet klagenemnda ved skolen vedtak om at studentens masteroppgave skulle annulleres på grunn av fusk.

”Studenten svarte ikke på vår henvendelse om frivillig tilbakelevering av vitnemålet i forkant klagenemndas behandling av fuskesaken, og har nå reist tilbake til Kina med sitt vitnemål,” skriver rådgiver Turid Høgetveit ved universitets studiesekretariat i et brev til Kunnskapsdepartementet.

Svarer ikke UiA

Skolen ønsker nå å få tilbakelevert vitnemålet, men fant det ikke lett å få tilbake vitnemålet. Dermed måtte Kunnskapsdepartementet bistå skolen med råd om hva de kunne gjøre. Svaret var enkelt: spør Namsfogden.

”Hvis krav om tilbakelevering av vitnemål ikke etterkommes, kan institusjonen anmode om namsmannens hjelp til tilbakelevering,” skriver Erling H. Dietrichson ved Universitets— og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet i sitt svar.

Få virkemidler

Namsfogden i Kristiansand, Per Frode Utnevik, har verken snarlige planer om å hoppe på flyet til Kina, eller andre muligheter for å hente vitnemål fra Kina.

– Det er vel ikke så mye vi kan gjøre med denne saken. Uansett må universitet gå veien om tingretten for å få en forføyning. Å få tak i noen som er i Kina vil vel uansett ikke kunne gjøres herfra, sier Utnevik til fvn.no.

Etter at UiA besluttet å gjøre studentens masteroppgave ugyldig er vitnemålet også ugyldig. Andre skoler og arbeidsgivere som vurderer vitnemålet vil imidlertid ikke vitne at vitnemålet er ugyldig.

Vet ingenting

– Vi henvender oss til namsmannen på vanlig måte og så håndterer de saken videre. Hva de kan gjøre, vet vi ingenting om, sier underdirektør Greta Hilding ved Universitetet i Agder, til fvn.no.

Hilding forteller at det ikke er uvanlig at vitnemål må hentes av namsfogden, men å kreve inn vitnemål fra utlandet er litt mer uvanlig.

– Det skjer nok av og til, men ikke ofte. Jeg kan huske en tilsvarende sak tidligere, sier hun.

Vil endre reglene

Regjeringen ønsker nå å gjøre det vanskeligere for studenter å bruke ugyldige vitnemål.

– I statsråd i dag ble det bestemt at det skal fremmes forslag om endringer i universitets- og høyskoleloven som eksplisitt fastslår at bruk av falske vitnemål eller vitnemål fra falske institusjoner er forbudt, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson ved Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet, til fvn.no.

Om en slik lovendring vil gjøre det enklere å hente vitnemål fra Kina, sier historien ingenting om.