FARSUND: I tjernet på Vetland er det dumpet en rekke trepaller. På toppen av disse er det lagt granbar og kratt, samt flere gravkranser med pynt på. En og annen gravlykt er også å finne i haugen.

Graver robbet

Dette er bare en av flere hendelser som knytter seg til kirkegården i Vanse. Flere ganger har graver blitt robbet for pyntegjenstander, lykter og kranser.

— Selv har vi gode rutiner på rydding av gravminner. Kransene blir dumpet i egne containere. De blir kjørt til Skjoldnes med jevne mellomrom, og alle kvister og granbar blir brent på våren, sier Meberg til Farsunds Avis.

Han stiller seg helt uforstående til hvordan gravkransene kan ha havnet i fyllingen på Vetland.

— Vi er plaget med mye stjeling. Kanskje noen har forsøkt å omsette det de har tatt, og kastet det da det viste seg nytteløst, sier kirkevergen til avisen.

Rasende pårørende

Han tror ikke at noen av de ansatte kan ha brutt rutinene og kastet kransene på denne fyllingen i stedet for å bruke containerne. Han lover imidlertid å forfølge saken, både overfor de ansatte og ellers.

— Vi er oppmerksomme på stjelingen, men har ikke klart å få bukt med problemet. Jeg får stadig telefoner fra frustrerte og rasende pårørende. Når slike ting skjer, går det lang inn i følelseslivet ditt. Det er forferdelig for dem som opplever at graven til din kjære blir robbet, sier Meberg.

Noen av de pårørende har foreslått installering av overvåkningsutstyr, men kirkevergen mener at det vil blir for dyrt.

Ny problemstilling

For avdelingsingeniør i enheten for teknisk drift i Farsund kommune, Anders Grimnes, er dumping av gravkranser en helt ny problemstilling.

— Men vi har hatt problemer med forsøpling i området tidligere. En eiendom der inne er blant dem som har vært i teknisk utvalgs søkelys. Vi måtte faktisk gå så langt som å ty til tvangsmulkt for å få de tilskrevne til å rydde opp, sier Grimnes til Farsunds Avis.

Han ser ikke bort fra at dumpingen av gravkranser kan settes i sammenheng med denne saken de allerede har gående på stedet, og sier at teknisk drift selvfølgelig vil følge saken opp.