KRISTIANSAND: Forholdet fant sted natt til 28. desember i fjor i Vennesla.

Betydelig beruset etter å ha drukket nesten en kasse øl stod 19-åringen fra Kristiansand med ei flaske øl i hånden med et par bekjente og ventet på noen i et kryss i Drivenesvegen i Vennesla. En mann, som også hadde med seg ei flaske øl og var beruset, kom ut fra et selskap på andre siden av gata. Det nevnte og historien som følger kommer frem etter fornærmede, dømte og vitners forklaring:

Mannen sa noen nedsettende i retning av at 19-åringen ikke skulle drikke øl rett i trynet på ham eller ikke var stor nok til å drikke øl. 19-åringen fortsatte å drikke demonstrativt fra flasken, og sa det var et fritt land og at han gjorde som han ville. Da mannen skjøv eller feide 19-åringens hånd med flasken i til side, og flasken gikk i bakken og knuste, eskalerte det hele.

Personene gikk tett i ansiktet på hverandre, og mannen svarte med å dytte til 19-åringen. Dømte skallet så mannen i ansiktet. Da slo mannen 19-åringen tilbake i ansiktet med knyttet neve, hvorpå dømte trakk frem en tapetkniv.

Mannen sa videre noe utfordrende som «Bare stikk». Da senket kristiansanderen kniven. De to slo videre mot hverandre og fornærmede fikk et overtak på dømte slik at han stod bøyd. I den stillingen stakk eller skar den dømte først en gang og deretter to ganger i låret, med kniven. Deretter kom en person til og fikk kastet bort kniven.

Fornærmede måtte sy ti sting i låret.

Rekkefølgen og detaljene fra dømte, fornærmede og tre vitners forklaring fremstår som noe uklar og usikker. I den grad legger retten til grunn det straffealternativet som er gunstigst for dømte. Det samme gjelder punktet om dømtes kniv var medbrakt som beskyttelsesvåpen eller ei.

Kristiansand tingrett finner det bevist at begge to opptrådte aggressivt, og begge var med på å innlede slagsmålet. Fornærmedes bidrag med å skalle til fornærmede og trekke kniv og bruke den, finner retten imidlertid ingen unnskyldning eller forklaring for. Det var ikke blind eller helt uprovosert vold, men skallingen og knivbruken blir fra rettens side sett på som fullstendig unødvendig og uforholdsmessig.

Retten har kommet frem til at straffen for 19-åringen skal settes til fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager gjøres betinget. Tre dager i varetekt kommer i fradrag.

19-åringen har også akseptert å betale 2.215 kroner i erstatning til fornærmede for hans utlegg hos legevakt og erstatning av ødelagt jakke og bukse.

Særlig fordi dømte kort etter handlingen tilsto og erkjente straffskyld idømmes han ikke å betale saksomkostninger.