– Dette er virkelig stort. Lenger enn dette går det nesten ikke an å nå som norsk dokumentarskaper, sier Pål Refsdal til Aftenposten.no.

Etter skarp konkurranse mellom de fire amerikanske TV-kanalene CBS, NBC, PBS og CNN, var det altså nyhetsgiganten som til slutt sikret seg rettighetene.

Lørdag 11. desember blir Refsdal selv debriefet og intervjuet av CNNs ankermann Anderson Cooper i forbindelse med at den amerikanske storkanalen viser hans dokumentarfilm bak fiendens linjer i Afghanistan. Filmen er også solgt til ytterligere 13 land.

Unike scener

CNN presenterer på sine nettsider filmen som «enestående», og det blir lagt stor vekt på at seerne vil få et unikt innblikk i dagliglivet til talibankrigerne.

«Ingen annen vestlig journalist har noensinne tilbragt så mye tid hos Taliban, og med så fri tilgang, som Refsdal», skriver kanalen.

«Til tross for en nesten ti år gammel krig med Taliban, vet få amerikanere hvordan de kjemper og lever – inntil nå», heter det videre.

– Dette er en stor anerkjennelse av hvor sjeldent materiale vi klarte å få tilgang til gjennom arbeidet med filmen. Mens andre journalister stort sett har møtt Taliban under veldig regisserte omgivelser, fulgte jeg krigerne over mange dager og fikk være med dem på daglige gjøremål. Det var nødvendig å bruke tid for å vinne deres tillit, sier Refsdal.

Ble kidnappet

Han reiste til de Taliban-styrte områdene to ganger i fjor. Under den første reisen, i oktober, tilbragte han ni dager sammen med de afghanske krigerne. 6. november, under sin andre tur til Afghanistan, ble han kidnappet.

Den internasjonale versjonen av dokumentaren er basert på opptak fra den første turen, og skiller seg kraftig fra den norske versjonen som ble vist på NRK Brennpunkt i april i år.

– Jeg tilbragte seks dager i fangenskap, før jeg ble løslatt og kom meg ut av det Taliban-styrte området. Opptakene vi hadde gjort fra denne turen forsvant da kameraene ble tatt fra meg, forteller Refsdal.

– I den internasjonale versjonen blir det heller ikke lagt så stor vekt på kidnappingen, som i den norske dokumentaren. Her blir kidnappingen stort sett nevnt gjennom en tekstplakat i programmet, sier han.

Ikke gullkantet butikk

Verken Refsdal eller produsent Kjetil Johnsen i Novemberfilm vil fortelle hvor mye CNN betaler for rettighetene.

– Dette blir ikke noen gullkantet butikk for oss, sier Johnsen om salget som skjer via et distribusjonsbyrå.

Han vil heller ikke si noe detaljert om budsjettet for filmen, som fikk 700000 kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

– Generelt kan jeg si at budsjettet for slike filmer pleier å ligge på et par millioner kroner, sier han.

Refsdal fikk mye kritikk fra flere ledende aviskommentatorer for å ha utvist "dumdristighet" da han ble kidnappet i Afghanistan. UD hisset seg senere kraftig opp over at Johnsen gjorde skjulte opptak under samarbeidet med kriseteamet i UD om å få løslatt Refsdal fra kidnapperne, og at noen av disse opptakene er brukt i programmet. Dette mente UD ville kunne avsløre deres forhandlingstaktikk, og sette liv i fare ved fremtidige gissel-situasjoner.

Felt i PFU

Filmmakerne fikk senere kritikk av Pressens Faglige Utvalg for dokumentaren, og PFU mente NRK brøt god presseskikk ved å vise den.

– Føler du det som en revansje at filmen din nå vises på CNN og i 13 andre land?

– Mye av pressedebatten i Norge rundt min reise til Afghanistan og det at jeg ble kidnappet, opplevde jeg som helt absurd. De fleste norske mediene var rene mikrofonstativer for utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det er litt symptomatisk for standarden på norsk presse at filmen min først blir verdsatt når den kommer til utlandet, svarer Refsdal.

– Men var denne historien verdt å risikere livet for?

– I alle situasjoner hvor du går inn for å skildre hverdagen til en geriljaorganisasjon kan du risikere livet, så for så vidt vil jeg svare ja på det. Likevel følte jeg ikke at jeg denne gang gjorde noe virkelig farlig. Jeg oppsøkte jo ikke kampsituasjoner eller annen action. Det som skjedde var et arbeidsuhell, svarer han.