KRISTIANSAND: – Det er et himla tøft dyr, noe som heter panterkameleon. Den kommer opprinnelig fra Madagaskar og kom hit fordi den ble beslaglagt i Norge. Det er ikke lov å ha slike i Norge. Da får vi ofte forespørsler om de kan være hos oss, forteller dyrepasser Trygve Torkildsen.

Se video av axolotl-ene Aksel og Lotta nederst i saken!

Kameleonen er om lag 40 centimeter lang og beskrives som en rimelig voksen kropp.

– Det som er tøft med kameleonen er at de har himla lang tunge. Når de spiser så skyter de ut tunga og tar tak i det de vil ha. Det kan være sirisser, larver eller gresshopper. Det er tøft. Og den kan se overalt samtidig, forteller Torkildsen.

LES OGSÅ: Keisertamarin døde etter ei uke

Ser overalt samtidig

Dyreparken har tidligere hatt kameleoner, men ikke den siste tiden.

– Den kan se overalt i alle retninger samtidig, det er veldig stilig. Og så bruker den fargen til å kamuflere seg. Denne sorten bruker mye grønt, men de endrer seg etter omgivelsene. De bruker farger for å vise hvilken sinnstilstand de har. Blir den sinna kan den bli oransje eller gul, sier dyrepasseren.

Denne amfibien er av arten axolotl, og har fått navnet Lotta. I løpet av dagene hos Dyreparken har jenta blant annet gjennomgått en operasjon. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Lever livet som larve

Noen meter unna panterkameleonen har to merkelige skapninger flyttet inn. Også de ble beslaglagt etter å ha blitt holdt ulovlig, men har nå fått nytt hjem i dyreparkens jungelhus.

Lotta, som er rosa, og Aksel, som er mørk, er av arten axolotl, og er en meksikansk salamander-amfibie. Den lever hele livet i vann og endrer aldri form. Den er rett og slett en slags larve gjennom hele livet.

– Vi hadde litt problem med Lotta i begynnelsen. Hun ville ikke spise og hadde ikke appetitt, og vi kunne ikke forstå hva det var. Vi fikk veterinæren til å komme for å se på henne og da fikk han noe å bryne seg på. Inne i magen hennes lå det ett eller annet. Han måtte rett og slett sprette opp magen og få ut dette. Det viste seg å være en ganske stor stein som Lotta hadde spist. Den klarte veterinæren å få ut, sy igjen og hun ble god som ny, forteller dyrepasser Helene Axelsen ved Kristiansand dyrepark, til fvn.no.

Gror på rekordtid

Dyrepasser Axelsen forklarer dyrene slik:

– Dette er noen helt nye dyr i dyreparken. De er så sinnsykt kule, de er axolotl-er. De har en veldig spesiell egenskap. Dersom de mister en arm eller et bein, så kan de gro ut den på rekordtid. Det er ikke noe problem for dem.

– Hva har publikum sagt om disse dyrene?

– Nå har disse nettopp flyttet inn og de som går forbi her synes at de er utrolig kule dyr, forteller Axelsen.

Se video øverst i saken av kameleonen!