Agder: Dermed er Agders rykte som blå landsdel behørig befestet. Nærmere 30 prosent av alle vestegdene stemmer Frp.

Dermed blir nykommeren Kari Henriksen (Ap) trolig alene i en ellers blågul Vest-Agderbenk, hvis ikke Alf Holmelid (SV) seiler inn på utjevningsmandat, noe som det nå ser ut som om han gjør. Resten av benken består av erfarne blå og gule politikere som har vei og politi som viktige saker.

**LES OGSÅ:

Trodde på plass — kjøpte stortingsrepresentant.no

Her er vinnerne og taperne på Agder**

Henriksen lover å jobbe for stødig Arbeiderparti-kurs de neste fire årene, med arbeidsplasser, fordeling og finanskrise som nøkkelord. Hun gjorde seg omstridt etter Aps landsmøte, da hun uttalte at de dårlige levekårene på Sørlandet skyldes konservative religiøse krefter. Senere i valgkampen har hun ikke vært så ivrig etter å diskutere sørlandske verdier igjen. Men likestilling og levekår på Sørlandet er fortsatt en av Henriksens hjertesaker de neste fire årene.

Verdibenk

Dagrun Eriksen (KrF) er opptatt av å beholde verdiene som Kari Henriksen ønsker å endre. Og hvis Dagrun Eriksen får selskap av partifelle Hans Fr Grøvan fra Lyngdal på utjevningsmandat, ligger det ikke an til forsoning i verdispørsmål på Agderbenken. Grøvan er brennende opptatt av å reversere ekteskapsloven og vil gjøre de kristne verdiene mer synlige i skolen. Han har markert seg på den konservative siden i KrF i valgkampen, blant annet med varm støtte til Israel.

Kjell Ingolf Ropstad (23) ligger an til å få utjevningsmandat i Aust-Agder. Han er hyllet som et politisk stortalent, og kan komme til å trekke ned gjennomsnittsalderen på Agderbenken. Også han er opptatt av de kristne verdiene.

**LES OGSÅ:

Får trolig plass, men jubler ikke

Holmelid hjem som valgvinner i natt**

BILDESERIE: Se bildene fra valgnatten

Nye krefter

I Aust-Agder består benken av nye krefter. Inn kommer Høyres Svein Harberg og Frps Ingebjørg Godskesen. Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet blir senioren i aust.

De nye representantene i Aust er sterke personligheter som har markert seg i valgkampen.

Svein Harberg var markant og karismatisk Høyre-ordfører i Grimstad, og lover å kjempe for typiske Høyre-saker som vei og skatt de neste fire årene. Ingebjørg Godskesen har gjort seg kjent som en folkelig representant. Hun har som mål å bli den mest synlige representanten, og lover at det skal bli lett å komme i kontakt med henne.

Skal vi dømme Agders representanter etter det de selv har sagt at de vil jobbe for, går vi i møte fire år med mye vei på dagsorden. Høyres Peter Gitmark har gått høyt på banen for firefelts motorvei. Det støtter flertallet på Agderbenken opp om.

Kari Henriksen (Ap, Vest-Agder)

Født: 1955 i Vennesla, nå bosatt i Kristiansand Utdanning: sykepleier, spesialsykepleier i psykiatri, master i Folkehelsevitenskap.

Yrkeserfaring: statssekretær i Helse— og omsorgsdepartementet (2007-2009), har undervist ved Sørlandet sykehus en periode, styrer ved A-klinikken og sykepleier siden 1983. Kampsaker de fire neste årene? – Først og fremst arbeid til alle gjennom finanskrisen. Vi skal redusere de negative virkningene av finanskrisen på aller beste måte. Jeg vil jobbe for å gjøre noe med levekårsutfordringene på Sørlandet. I første omgang betyr det at vi må få mer kunnskap om hva som kan få landsdelen oppover på statistikkene. Jeg vil også jobbe for like muligheter for kvinner og menn i arbeidslivet.

Dagrun Eriksen (KrF, Vest-Agder)

Født: 1971, Kristiansand. Utdanning: videregående skole, ett år kristendom grunnfag fra HiA.

Yrkeserfaring: ett år som barnehageassistent i Straitunet barnehage, ett år som lærervikar, Solholmen skole.

Kampsaker de neste fire årene? – Jeg vil ha en ny satsing på ungdomsskolen, som er det glemte trinnet i skolen, med blant annet flere praktiske valgfag. Jeg vil ha en sørlandsk transportplan for de neste 20 årene, som skal handle om bedre vei gjennom hele vårt fylke, jeg vil knytte sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen og se på utfordringene på Kjevik. Jeg klarer heller ikke å slippe barnevernet, der er det fremdeles kolossale utfordringer før vi kan gi en trygg oppvekst til de mest sårbare barna.

**Peter Gitmark (H, Vest-Agder)

Født:** 1977, fra Kristiansand. Utdanning: Videregående skole, University High School (USA) 1994-1995, siviløkonom ved Norges Handelshøyskole 1998-2003. Kampsaker de neste fire årene? — Jeg vil jobbe for fire felt fra Oslo til Mandal innen 2019 og videre til Stavanger. Jeg vil ha firefelts Vågsbygdvei og ny vei til Kjevik. Jeg vil reversere kuttene i politiet og utdanne flere politifolk. Jeg mener vi må få flere sivile inn i politiet, slik at vi får frigjort politiressurser til operativt arbeid. Vi må øke konkurranseevnen til norske bedrifter, og da trenger vi lavere skatter og avgifter, bedre skoler, bedre veier og formidabel satsing på forskning og utvikling.

**Åse Michaelsen (Frp, Vest-Agder)

Født:** 1960, fra Mandal Utdanning: Videregående skole, ett år engelsk grunnfag ved Kristiansand Lærerhøgskole 1980-81. Yrkeserfaring: Har eid og drevet bensinstasjon, sportsinstruktør 1981-1984, handling co-ordinator i SAS, 1984-2005. Stortingsrepresentant siden 2005. Kampsaker de neste fire årene? – Jeg vil sikre penger nok til å fylle de 20 ubesatte politistillingene på Agder. Jeg vil ha på plass ny reguleringsplan for E39 mot Stavanger, og ønsker at staten skal være reguleringsmyndighet for utbyggingen. Jeg skal lage en aksjonsgruppe for Kjevik og få satt Kjevik mer på kartet. Jeg vil stå på for øremerking av penger til skolen og jeg vil jobbe for høyere lønn i kvinnedominerte yrker.

**Henning Skumsvoll (Frp, Vest-Agder)

Født:** 1947, fra Farsund Utdanning: Farsund gymnas, sivilingeniør og bedriftsøkonom fra Skottland.

Yrkeserfaring: ingeniør i åtte år i Norge og Skottland, teknisk sjef i Farsund kommune og Kvinesdal kommune, teknisk sjef og prosjektsjef i Elkem Aluminium Lista. Skumsvoll har også vært diplomat i Tanzania.

Kampsaker de neste fire årene? – Jeg vil konvertere oljeformuen vår fra penger og aksjer til veier og annen infrastruktur. Vi må rehabilitere den jernbanen vi har i dag, slik at togene kan gå i skikkelig fart. Jeg vil jobbe for at industrien og næringslivet for øvrig skal få gode og forutsigbare rammevilkår. I asylpolitikken vil jeg jobbe for bedre integrering av de som får oppholdstillatelse, og vil forlange at de bidrar i samfunnet. Jeg vil også redusere det store antallet, som i dag er helt ute av kontroll.

**Svein Harberg (H, Aust-Agder)

Født:** 1958, opprinnelig bergenser, nå Grimstad. Utdanning: grunnskolen og ett år på folkehøgskole.

Yrkeserfaring: selvstendig næringsdrivende innen salg og markedsføring siden 1987. Ordfører i Grimstad fra 2003 til 2007. Kampsaker de neste fire årene? – Nummer en er å fremskynde utbyggingen av E18 mellom Arendal og Tvedestrand og de andre veistrekningene vi er enige om på Agder. Jeg vil sikre at frivillige organisasjoner får fullt momsfritak. Mer breddepolitisk vil jeg sørge for at næringslivet får rammebetingelser som sikrer optimisme og arbeidsplasser i fremtiden. Jeg vil fjerne skatter som rammer urettferdig, for eksempel formueskatt og arveavgift, spesielt for virksomheter som går i arv fra far til sønn.

**Ingebjørg Godskesen (Frp, Aust-Agder)

Født:** 1957, fra Arendal, opprinnelig Kristiansand. Utdannelse: ett år EDB på HiA, ett år husstellskole på Kongensgate skole.

Yrkeserfaring: Distrikts-, senere regionssekretær i Frp fra 2003. Daglig leder i ABC Text, kontorfullmektig i NSB og kontorassistent i ingeniørvesenet.

Kampsaker de neste fire årene? – Familie, eldreomsorg og veier. Familien må få valgfrihet, det skal være like greit å være hjemmearbeidende som utearbeidende. Jeg vil øke barnetrygden og kontantstøtten. I eldreomsorgen skal de eldre ha lovfestet rett til et tilbud, og pengene skal følge pasienten. Veiene i landsdelen må bygges ut så fort som mulig. Jeg vil være den mest synlige politikeren på Agderbenken.

**Freddy de Ruiter (Ap, Aust-Agder)

Født:** 1969, fra Arendal. Utdanning: Arendal gymnas, ex.phil og første avdeling jus, historie mellomfag og statsvitenskap mellomfag, praktisk pedagogisk utdanning.

Yrkeserfaring: prosjektleder/kulturarbeider og sivilarbeider ved Arendal Internasjonale Kultursenter, lærer og adjunkt fra 1998-2005. Lokalpolitiker siden 1991. Stortingsrepresentant siden 2005. Kampsaker de neste fire årene? – Det aller viktigste for meg er å skape et trygt, godt og rettferdig samfunn der alle har like muligheter. Jeg skal jobbe knallhardt for å sikre hver eneste arbeidsplass og utvikle nye. Jeg skal sikre godt tilbud innen eldreomsorg, skole og andre velferdstilbud. Det er det viktigste jeg kan gjøre, og det vil komme alle på Sørlandet til gode.

De to siste plassene knytter det seg fremdeles noe usikkerhet til, men slik ser det ut i øyeblikket.

**Alf Holmelid (SV, Vest-Agder)

Født:** 1947, opprinnelig fra Sunnfjord, nå bosatt i Kristiansand. Utdanning: Uteksaminert som sivilingeniør i teknisk kybernetikk fra NTNU i 1973. Yrkeserfaring: 1975-1997: Ansatt i Elkem. 1997— nå: Høgskolen i Agder: dekan for Fakultet for teknologi, senere forskningsdirektør.

Viktigste kampsaker? – Punkt en er miljø og arbeidsplasser. Jeg vil at regjeringen skal gi tilskudd til bedrifter som satser på miljøteknologi og fornybar energi. Jeg vil styrke skolen i alle ledd, helt opp til forskning. Vi trenger flere lærere, vi må styrke SFO og ha mer praksis i skolen for å hindre dropouts. Det må være likestilling mellom kjønnene i forhold til lønn, og alle skal ha rett til å jobbe heltid.

**Kjell Ingolf Ropstad (KrF, Aust-Agder)

Født:** 1985, fra Evje og Hornnes Utdanning: videregående skole fra Hornnes og Drotningborg i Grimstad. Holder på med en selvvalgt bachelor med fordypning i jus og økonomi.

Yrkeserfaring: leder i KrFU siden april 2007. Kampsaker de neste fire årene? – Jeg vil øke kontantstøtten til 5000 kroner for ettåringene og 4000 kroner for toåringene. Jeg vil flytte statlige arbeidsplasser til Sørlandet, det mener jeg er kjempegod distriktspolitikk. Skal Sørlandet lokke unge hjem igjen etter utdannelsen, trenger vi kompetansearbeidsplasser. Miljø er en viktig sak for meg, derfor vil jeg koble sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen. Det er en viktig bit i en fremtidig høyhastighetsbane.