Paris Kunstnere og en god del arbeidere gjorde felles sak med studentene som bygde barrikader i byens gater.Studentene krevde rett til å være med og påvirke samfunnsutviklingen. De var dypt utilfreds med et samfunn som så ut til å ha stått stille siden andre verdenskrigs slutt, og krevde radikale endringer av alt fra politikk til seksualmoral.— I 1968 utkrystalliserte alle samfunnets problemer seg i løpet av noen få uker, sier den franske historikeren Michel Winock. Protestbølgen feide ikke bare over Paris, men også Berlin, Praha, Berlin, Roma, Mexico by og andre metropoler. Opprør.

— De samme endringene fant sted over hele den vestlige verden, men andre steder skjedde de uten at det ble reist barrikader, sier Winock. Han trekker linjen fra opprøret mot president Charles de Gaulles 5. republikk tilbake til revolusjonen mot kong Ludvig XVI i 1789.Siden andre verdenskrigs slutt i 1945 hadde Frankrike opplevd sterk vekst, men også store sosiale endringer. I 1950 hadde landet 200.000 studenter - to år etter studentopprøret i 1968 passerte tallet 850.000.Opprøret gjaldt ikke bare de store politiske og samfunnsøkonomiske spørsmålene. I 1968 hadde mange franske kvinner forbud mot å stille på arbeid i bukser, og de trengte sin ektemanns samtykke for å åpne bankkonto. Eksplosjon.

Misnøyen eksploderte 2. mai 1968, da universitetslokalene i Nanterre utenfor Paris ble stengt etter en protest mot Vietnam-krigen. Protesten var koblet til krav om at guttene skulle få adgang til jentenes sovesaler.Aksjonene spredte seg til Sorbonne-universitetet i sentrum av den franske hovedstaden. Folk flest så på med en blanding av avsky og fascinasjon, mens studentene rev opp brustein til kastevåpen og barrikadene reiste seg i Latinerkvarteret.I mai hadde opprøret spredt seg til arbeidsplasser over hele Frankrike, og det toppet seg med en generalstreik blant ti millioner fagorganiserte. Men i slutten av mai begynte trettheten å sette inn, studentene kranglet seg imellom og motdemonstranter var på marsj. Og i midten av juni brøt studentopprøret i Paris sammen. ©NTB