KRISTIANSAND: — Jeg er bekymret. Skolekutt går utover de svakeste. Det sier rektor Arnt Jørgen Eidsaa ved Fiskå skole i Vågsbygd til fvn.no.

Eidsaa forteller at han regner med kutt på rundt seks-syv millioner kroner totalt for skolesektoren i kommunen i 2009, men sier kuttene ikke fører til særlig stor dramatikk i år.

Dramatisk tendens

  • Bekymringen ligger i at pilen har pekt nedover de siste fem-seks årene - hvert eneste år har det vært kutt. Konsekvensene blir kutt i delings- og støttetimer, samt flere timer med store grupper, sier rektoren.

På Grim skole er situasjonen enda verre. Her forbereder rektor Hans Olav Rike seg nå på å si opp fire til seks lærere for å spare penger og innfri skolekuttene han er pålagt.

Oddemarka skole forbereder seg også på kutt. Rektor Roald Pedersen sier de må kutte med 3,7 stillinger, noe som i verste fall kan bety oppsigelser.

— Dette går ut over neste års 8. trinn. Vi skulle gjerne opprettet seks klasser neste år, men nå ser det ut til at det kun blir fem. Det kan også bety at vi må gå vekk fra ordningen med kontaktlærere med ansvar for 12-15 elever og tilbake til klasseforstandere med ansvar for 30 elever, sier Pedersen.

— Det medfører en vesentlig forringelse av undervisningstilbudet, sier han videre.

"Verkstedet" blir dårligere

Oddemarka-rektoren kan også fortelle at kuttene går utover de svakeste elevene.

På Oddemarka skole har de en ordning som kalles "Verkstedet". Her blandes teori og praksiss for å tilpasse undervisningen for enkelte elever. Teoridelene står i fare for å forsvinne på grunn av kuttene skolen må gjøre.

Det har ikke lyktes fvn.no å få tak i undervisningsdirektør i Kristiansand, Marie Føreland, i dag.