LYNGDAL: — Da skolen startet opp for snart seks år siden hadde den 21 elever. Fra høsten vil vi ha 150 elever og jeg regner med at tallet om et par år vil stabilisere seg på rundt 180, sier rektor Jon-Are Åmland ved Lyngdal Kristne Grunnskole. Ifølge rektor er utvanning av den kristne formålsparagrafen i offentlig skole hovedgrunnen til at stadig flere foreldre i Lyngdal velger å betale opptil 740 kroner i måneden for at hvert av barna deres skal gå på hans private skole.

— Jeg skulle ønske at privatskoler fikk mer enn 85 prosent driftstilskudd, slik at vi kunne klart oss helt uten foreldrebetaling og dugnadsinnsats, sier Jon-Are Åmland.

Streng disiplin

— Jeg har hørt av lærere i den offentlige skolen at vi er gammeldags når det gjelder disiplin, men vi tror ro og orden skaper en trygg og god ramme for læring, sier han.

Når det ringer inn må elevene stille opp i skolegården, før de blir hentet av sine respektive lærere. Til første time må alle elevene håndhilse på læreren. I ordensreglene står det at språkbruk må avspeile elevenes respekt for Gud. Ellers oppfordres barna til ikke å «praktisere» kjæresteforhold i skoletiden.

Undervisningssjef Einar Handeland i Lyngdal kommune ser på den private grunnskolen som et supplement og ikke en konkurrent til de fire kommunale barneskolene og to ungdomsskolene. Han har ikke regnet på hva kommunen går glipp av statlige overføringer som en følge av den private skolen.

Kritiske

Rektor på Kvinesdal videregående og tidligere skolesjef i Flekkefjord kommune, Bengt Aslaksen, er imidlertid sterkt kritisk til oppblomstringen av private skoler i Lyngdal. Han mener de private aktørene utarmer det offentlige tilbudet. Konkret frykter han for eksistensen til sin egen skole, når spesielt KVS Lyngdal (kristen videregående skole) «stjeler» så mange elever fra Kvinesdal.

Kritisk til privatskoler i grunnskole og videregående er også Åse Løvdal, leder i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

— Vi ønsker en sterk offentlig skole for alle, der de unge også skal lære seg å respektere og forholde seg til jevnaldrende med en annen tro og bakgrunn. Som fagforening er vi også opptatt av at våre medlemmer i private skoler ikke alltid har like gode lønns- og pensjonsrettigheter som i det offentlige, sier hun.

På ti år har elevtallet ved KVS Lyngdal økt med 75. Rektor Ståle Andersen tror elevene tjener på at skolene i regionen konkurrerer om å gi dem det beste tilbudet.