Trenger du som går langrenn egentlig en skredsøker? Kan du bruke den til å finne skred, eller gjør den deg lettere å finne hvis du blir tatt?

Mandag ble ei 17 år gammel jente tatt av ras i Sauda. Heldigvis for henne hadde både hun og kameraten skredsøkere, og hun ble bare liggende under snøen i ti minutter før hun ble funnet.

– Jeg drar aldri på topptur uten skredsøker, var Caroline Birkelands konklusjon etter skredet.

Flere opptatt av sikkerhet

Sportsbutikken Platou på Madla merker økt salg av sikkerhetsutstyr til skifolk.

– Folk er blitt mer opptatt av sikkerhet, både med tanke på hjelmer og skredsikringsutstyr, sier butikksjef Martin Kuikman til Aftenbladet.no .

Kollega Svein Telstø kjører selv offpiste, og har alltid med seg skredsøker, søkestang og spade.

– Jeg var nylig i Alpene, og det ser du mye mer av de nye typene sikkerhetsutstyr.

James Bond

Butikkene tar inn mer og mer avansert tilbehør.

– Vi får snart inn en sekk som blåser seg opp som en airbag hvis du blir tatt av ras, slik at du flyter opp og ikke havner under snømassene. Vi har allerede sekker med munnstykke i bærereimen, som henter luft fra en ventil i sekken. Slik får du pustet inn frisk luft hvis du havner under snøen, sier Telstø.

Det største problemet for mennesker som blir tatt av ras, er ifølge de Platou-ansatte at de bruker opp den friske luften ved munnen, og kveles.

Hva trenger jeg?

Men det er ikke alle som trenger skredsøker.

– Hvis du bare kjører i oppmerkede løyper, trenger du ikke skredsøker. Det er for spesielt interesserte; folk som kjører mye utenfor løypene og går toppturer, sier Kuikman.

Tilbudet er mangfoldig og prisene varierer.

– Vi anbefaler å kjøpe de dyreste skredsøkerne hvis du først skal kjøpe. Hvert sekund teller hvis noen blir tatt av ras. Blir de funnet innen 15-20 minutter, går det som regel bra. Etter det går det raskt nedover, sier Kuikman.

Koster å være sikker

Du må ut med 4000 kroner for toppmodellen.

– Det er egentlig en billig investering, med tanke på at den redder liv. Alle som kjører utenfor løyper nå, med denne skredfaren, må ha skredsøker. Både i Sirdal, Røldal og Sauda, sier Telstø.

Her er rådene for deg som vil utenfor løypene:

*Kjøp skredsøker.

*Pass på at kameraten din også har, noen må kunne søke etter deg. Det betyr ikke noe om det ikke er samme merke.

*Lær å bruke den.

*Ikke glem søkestang og spade. Skredsøkeren er ikke centimeternøyaktig, og det er tungt å grave feil i snø.

*Ta gjerne et skredkurs og lær deg tegn på skredfare.

Slik tester du en skredsøker

*Skru den på og legg den i jakkelommen. Nå sender den signaler.

*En av dere blir gravd ned i snøen. Den som skal søke må trykke på skredsøkeren slik at den mottar signaler. Den piper mer og mer intenst jo nærmere du kommer personen under snøen. Noen har pil på displayet og angir hvor lang unna du er.

*Gå i bølgemønster når du søker.