— Jeg har sagt mitt. Uansett om Baardsen bli dømt eller ikke, er jeg ferdig med saken, sier John Arne Riise etter at tirsdag formiddag er ferdig med sin vitneforklaring.

I en improvisert pressekonferanse på gangen utenfor rettssal 1, prøvde Riise å svare på hvorfor han har skrevet under på papirer og avtaler han ikke kjente innholdet av, og hvorfor han ikke anmeldte Baardsen før politiet i sin etterforskning endte opp med tiltale for grovt bedrageri og grovt underslag.

— Jeg stolte 110 prosent på Baardsen. Jeg valgte å få oversikt i min økonomi, før jeg eventuelt ville anmelde Baardsen. Da hadde politiet allerede tatt det, sier Riise.

— Folk kan gjerne kalle meg naiv, dum og idiot etter det som har skjedd. Men jeg hadde ett fokus: Bli god i fotball, sa Roma-proffen i retten.

Baardsens forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Riises vitneforklaring på flere steder skiller seg fra fotballproffens politiforklaringer.

— Vi har i retten fått høre Riise si at penger som tidligere er sagt skulle bli investert, nå blir beskrevet som lån. Dette er helt i tråd med Baardsens egen forklaring, sier Elden.

— Derfor er John Arne Riise det beste vitnet vi har hatt i denne rettssaken, sier forsvareren til Aftenbladet.no.

To meter fra hverandre

Riise og Baardsen hilste ikke på hverandre da de ankom retten mandag morgen. De sitter to meter fra hverandre i vitneboks og tiltalebenk, og har knapt vekslet et blikk.

— Jeg har aldri hatt noe kurs i økonomi. Det skjedde katastrofale ting med min økonomi. Baardsen var flink til å snakke og forklare. Få meg til å tro på ting, sier Riise i retten mandag morgen.

Berit Riise, John Arne Riise, Einar Baardsen og John Christian Elden møtes i Stavanger tingrett. . FOTO: SCANPIX/AFTENBLADET

Husker ikke

— Baardsen var min samtalepartner, beste venn og agent. Han var alltid tilgjengelig, sier Riise.

Fotballproffen er i retten ikke i stand til å forklare seg om flere av avtalene mellom ham og Riise.

— Straffen jeg må ta for å være ung og signere på alt. Jeg var en glad gutt som jattet med og signerte, sa Riise i retten.

Etter sine økonomiske problemer mener fotballproffen at han i dag har en gjeld på rundt seks-sju millioner kroner igjen av en totalgjeld som å¨det meste var rundt 30 millioner.

— Det skal jeg klare å gjøre opp for meg, sier Roma-spilleren.

Motangrep

Den bedrageri- og underslagstiltalte fotballagenten kom i sin forklaring i forrige uke med harde angrep på både John Arne Riise og ikke minst hans mor, Berit Riise.

– Den største tabben i mitt liv, sa Baardsen om at han i 2001 ble agent for fotballproffen.

57-åringen nekter for grovt bedrageri og grovt underslag. Han avviser også kategorisk å ha forfalsket John Arne Riises underskrift på et lånedokument på 12,7 millioner kroner.

Baardsen har i retten sagt ting som ikke har noe med selve saken å gjøre. Både forholdet til min mor, ubetalte regninger og Ferrarri-en. Det er kanskje en form for forsvar, sier Riise.

Stavanger Aftenblad følger rettssaken direkte - den overføres også her: