BYGLAND: Tyvene brukte vinkelsliper for å få løs myntboksen ved bomstasjonen. Hele boksen var borte da tyveriet ble oppdaget lørdag morgen.

— De har trolig fått med seg et par tusen kroner i mynter, sier daglig leder i Agder bomdrift, Kjell Riseng, til fvn.no.

Luken inn til myntboksen ble ødelagt i innbruddet. Siden bomstasjonen ved Byglandsfjord skal legges ned 4. juni, var det i morgentimene lørdag usikkert om man skulle reparere bomstasjonen. Men Agder bomdrift hadde en ny luke liggende, og dermed må bilistene belage seg på å betale en snau uke til.

Nærmere 40.000 kroner stjålet

Bomstasjonen ved Byglandsfjord har i lenger tid vært utsatt for hærverk og tyveri. Innbruddet lørdag er det femte ved bomstasjonen bare den siste måneden. I tillegg er den andre bomstasjonen på riksvei 9, ved Hekni i Valle, brutt opp fire ganger.

Totalt har dette ført til et tap på nærmere en halv million kroner.

— Det er blitt stjålet mynter for mellom 30.000 og 40.000 kroner, og ødelagt utstyr for det samme beløpet. Vi har også hatt stopp i bomdriften som har ført til om lag 300.000 kroner i tapte inntekter. Det totale tapet er på nesten en halv million kroner, sier Riseng.

- Har vært mye styr

Når bomstasjonen ved Byglandsfjord legges ned til uken, blir det ved bomstasjonen på Hekni krevd bompenger i begge retninger. Bomstasjonen blir imidlertid gjort automatisk, slik at ingen mynter blir å stjele.

— Bilister som har brikke vil bli belastet direkte på brikken. De andre bilene vil vi lese av skiltet på, slik at de blir etterfakturert, sier Riseng.

Etter de mange innbruddene ved bomstasjonene, er Riseng nå sjeleglad for å bli kvitt myntautomatene.

— Det har vært veldig mye styr i Setesdal. Vi har hatt tekniske problemer, tordenvær har gjort at de har falt ut, fremmedlegemer er blitt puttet i automatene, og vi har hatt hærverk og innbrudd. Jeg er hjertens glad for å bli kvitt dem, sier han.