GRIMSTAD: Den 36 år gamle sjåføren, som jobbet på E18-anlegget ved Risdalkrysset da ulykken skjedde, ble i Aust-Agder tingrett tirsdag funnet skyldig i grov uaktsom kjøring.

Krever fengsel etter dødsulykke

Ungarsk lastebilsjåfør siktet etter påkjørsel

Eldre mann døde etter påkjørsel

Ungareren må i tillegg til fengselsstraffen være uten førerkort i tre år og seks måneder, samt betale 5000 kroner i saksomkostninger. Under rettssaken i tingretten erklærte sjåføren, som var ansatt i selskapet Reinholdt Meister, seg ikke skyldig.

Lavere enn aktors påstand

Aktor, politiadvokat Per Ørnulv Thorbjørnsen, la i retten ned påstand om 120 dagers fengsel for lastebilsjåføren, men kravet ble ikke tatt til følge. Det ble derimot aktors påstand om hvor lenge 36-åringen burde miste førerretten.

Det var klokken 08 den 31. januar i år rullatorbruker Gunnar Edvard Due ble hjulpet av bussen i det svært trafikkfarlige Risdalkrysset i Grimstad. Et par minutter senere ble han rygget ned av anleggsbilen. Både 73-åringen og hjulsparken havnet under hjulet til lastebilen.

Etter om lag to timer ble 73-åringen konstatert død på Sørlandet sykehus i Arendal.

UNDER HJULET: Her ble rullatoren truffet av bilen. (Foto: Helge Corneliussen) Den 36 år gamle sjåføren har i retten sagt at han ikke så Due. Et vitne har forklart at 73-åringen gikk rett mot den ryggende lastebilen.

Aust-Agder tingrett har konkludert med Gunnar Edvard Due var skjult i blindsonen bak lastebilen, en blindsone som var like bred som lastebilens bredde.

Kjent med blindsonen

Ifølge dommen forklarte sjåføren i retten at han var kjent med at det var blindsone rett bak på lastebilen, og at han ikke utførte noen tiltak i forhold til denne blindsonen. Ungareren hevdet han ikke hadde råd til å betale ekstramannskap som skal passe på blindsonen rett bak lastebilen, og at dette heller ikke var hans oppgave.

– Jeg har vært utsatt for en bilulykke tidligere, og er derfor dårlig til beins. I tillegg kan en slik undersøkelse ha begrenset betydning, fordi det kan komme til nye situasjoner eller personer når jeg har satt meg tilbake i lastebilen etter å ha undersøkt, sa han i retten.

At han førte en stor og tung åttehjuls lastebil med et betydelig skadepotensiale, hadde ikke tiltalte tenkt over.

«Dersom tiltalte før ryggingen hadde gått bakover og kontrollert lastebilens blindsone, finner retten det hevet utover enhver rimelig og fornuftig tvil at han ville ha blitt oppmerksom på avdøde som da befant seg i kort avstand fra lastebilen. Når tiltalte ikke hadde noen hjelpemann som kunne passe på utenfor lastebilen da han rygget, finner retten at tiltalt selv burde ha gått ut av bilen, og kontrollert lastebilens blindsone», fastslår Aust-Agder tingrett.

Retten fant det straffeskjerpende at 36-åringen så klart i retten har uttalt at det ikke var hans ansvar å passe på når han rygget lastebilen, men fant det formildende at at bussholdeplassen, som Gunnar Edvard Due kom fra, ikke var synlig for ham.