AGDER: Mange forsøker å selge brukte vannscootere på nettet, men at det ikke er lov å bruke disse i Norge unnlater alle å opplyse om i salgsannonsene.

Totalt ligger 14 vannscootere til salgs i Agder-fylkene via finn.no. Fvn.no snakket med flere av selgerne tirsdag kveld og de forteller at forhandlere av vannscootere på Sørlandet fremstiller farkostene som lovlig i bruk.

De forskjellige kommunene kan gi tillatelse til bruk av vannscootere, men etter det fvn.no erfarer har bare i underkant av 20 kommuner på landsbasis som har gitt en slik tillatelse.

Blant de som selger sine vannscootere på nettet forteller flere at forhandlerne fortalte at den såkalte CE-merking legaliserte bruk i Norge.

Kan bli bøtelagt

Underdirektør John R. Aicher i Sjøfartsdirektoratet forteller til fvn.no at CE-merkingen ikke gjør det mer lovlig å bruke vannscooterne i Norge. Tas man for kjøring med de ulovlige scooterne, kan man vente seg saftige bøter.

– Politiet har ansvar for å håndheve loven og overvåker og de som blir tatt får bøter, sier Aicher.

Årsaken til at forbudet mot vannscootere opprinnelig ble tatt inn i loven var farkoster som lagde mye støy. I dag er støynivået mindre og vannscooterne oppfører seg i stor grad som en liten båt. Vannscooterne er dessuten registrert som småbåt, men det dem ikke mer lovlige i bruk.

– Det har blitt hevdet at dersom et fartøy kan registreres som en småbåt er det ikke en vannscooter. Vannscooter defineres også som småbåt i fritids— og småbåtloven. Poenget er at dette er en type småbåt som uansett er ulovlig å bruke, unntatt i de avgrensede områdene kommunene måtte ha avsatt til formålet, heter det i en melding fra Sjøfartsdirektoratet.

Kan bli endret

Aicher forteller at det er få ulykker med vannscootere, og peker mot Sverige. I Sverige vil regelverket trolig bli endret slik at vannscootere blir tillatt i alle kommuner som ikke har lagt ned forbud.

– Med dagens lovverk er faktisk undervannsscootere som har til hensikt å dra dykkere under vann ulovlig, forteller Aicher om de elektriske scooterne som drar dykkere met ett knops fart.