KRISTIANSAND: Kommuneoverlege Vegard Vige har grepet inn på vegne av de støyplagede naboene i Kongens gate 9. Nå ender den lange konflikten med at Kick stenger nattklubben. Fra 1. september vil bare restauranten ha åpent etter 23.00. «All «støyende virksomhet» i bakgårdslokalet vil opphøre kl. 23.00 fra og med 1. september 2008 til og med våren 2009. Det er således ikke bare nattklubbvirksomheten som opphører da, men all musikkstøy etter 23.00».

Dette skriver Kicks advokat Yngve Andersen i en mail sendt til kommuneoverlege Vige tidligere denne uken. Siden 1986 har Kicks naboer klaget over støy fra utestedet.

(Les mer under video)

Se reportasje:

Ikke sutring.

Kommunen har jobbet siden 1986 for å hindre at naboene blir plaget av støy.

— Dette er absolutt ikke snakk om sutrete naboer. Du skal være sterkt hørselshemmet for å ikke bli forstyrret av det lydnivået vi har målt inne på soverommene til naboene, sier Vige.

Beboerne i Kick-kvartalet har soverommene vendt mot bakgården. I 2006 ble utestedet pålagt støyregler, som gikk ut på at støyen ikke skal overstige 45 desibel før klokken 22, og ikke mer enn 35 desibel etter 22. Til sammenligning tilsvarer støyen fra en snorker mellom 40 og 60 desibel.

Kick klagde vedtaket inn til Fylkesmannen, men fylkeslegen opprettholdt kommunens vedtak. Dersom ikke utestedet føyer seg etter kravene, kan kommunen ta i bruk maktmidler som tvangsmulkt eller stenging.

Stor utfordring.

Vige vil ikke si hvor høyt støynivå som ble målt inne i soverommene i Kongens gate 9. Men han bekrefter at det er betydelig høyere enn 35 desibel.

— Soverommene i boligene i Kvadraturen vender mot bakgården, for det er vanligvis det stille stedet. Siden røykeloven kom, har problemet med støy blitt enda større. Nå vil alle legge til rette for at gjestene kan røyke i bakgården, forklarer Vige.

Naboklager på støy fra utesteder er et problem flere steder i Kvadraturen. Vige mener det er vanskelig å finne en løsning som passer for både utesteder og beboere.

— Kommunen har et stort ønske om at det bor folk i Kvadraturen. Samtidig har vi et like klart ønske om at det finnes utesteder her. Det er en stor utfordring, sier han.

Tidlige konserter.

Mandag skal kommunen møte utestedet Kick for å diskutere videre løsninger i konflikten. I mailen som kommuneoverlegen har sendt til advokat Andersen, presiserer han at aktiviteten i bakgården allerede skulle vært avsluttet.

«Den tidsfristen vi ble enige om i vårt siste møte før sommeren var imidlertid 18. august, ikke 1. september.»

Et alternativ til stenging vil være å bygge om utestedet for å skjerme naboene. Men i et referat fra et møte like før sommeren konkluderer Kicks daglige leder med at en ombygging foreløpig er for dyr.

Verken advokat Andersen eller daglig leder på Kick, Narve Ellefsen, ville uttale seg om saken i går. Heller ikke beboerne i Kongens gate 9 vil snakke med Fædrelandsvennen.

Alle konsertene i bakgården på Kick begynner fra nå av mellom klokken 20.00 og 21.00. Ivrige konsertgjengere kan dermed fremdeles få med seg for eksempel Tom Hell-konserten 4. september.