KRISTIANSAND: — Det er veldig spesielt å se på. Jeg har aldri sett noe sånt før, sa Robin Olsen som opplevde måneformørkelsen fra Høvåg til fvn.no.

— Nå er cirka åtti prosent av månen dekket, og det er flott å se på. Jeg holder meg våken for å få med meg formørkelsen, sa Arne Mikkelsen (92), som så fenomenet fra Ternevik, i 23.30-tiden.

Fra klokken 21.00 lørdag kveld var det mulig å se måneformørkelsen.

Kunne sees utover natta

Formørkelsen var på sitt maksimalt klokken 23.10. Vi kunne imidlertid oppleve fenomenet helt frem til klokken 01.55 natt til søndag. Det meste av formørkelsen var synlig fra hele fastlands-Norge.

Måneformørkelser oppstår når månen passerer inn i skyggen fra jorden.

Sjeldent skue

Måneformørkelse er ifølge astronomi.no et sjeldent og vakkert skue. Det kan se ut som om månen blir spist opp, og etterhvert vil det virke som om den har en stadig mer avtagende fase.

I motsetning til solformørkelser er delvise måneformørkelser sjeldnere enn totale. Slike formørkelser som vi lørdag kveld og natt til søndag kunne se forekommer kun tre ganger i Norge dette tiåret.

Det er andre gangen denne måneden at vi har fått oppleve en formørkelse. 1. august kunne vi oppleve en delvis solformørkelse. Denne formørkelsen var total på På Kvitøya ved Svalbard.

Les mer om måneformørkelsen på astronomi.no