BODØ: Påkjørselen skjedde på Saltfjellet, og reineierne reagerer på avlivningsmetoden som måtte brukes i mangel på våpen, skriver avisa Saltenposten. Nordlandsbanen og Rørosbanen er særlig utsatt for rein på linja, og svært mange reinsdyr blir påkjørt av toget hvert eneste år.

Siden 1950-tallet har lokomotivene til NSB vært utrustet med våpen til avliving av påkjørte dyr. Men i de nye lokomotivene, som ikke er atskilt fra resten av togsettet, er det vanskelig å få til sikker lagring av våpnene, slik våpenloven krever. Fra nyttår sa derfor NSB stopp, og lokførerne må klare seg uten våpen.

I helgen førte det til at togpassasjerer måtte hjelpe til med avliving av flere reinsdyr som ble påkjørt. Uten tilgjengelige våpen ble hammer redskapet.

– Det så skrekkelig ut, et grufullt syn. Kadavrene lå flere hundre meter bortover langs linja, sier reineier Per Ole Oskal til Saltenposten.

Ifølge NRK Nordland har Rådet for dyreetikk nå skrevet brev til flere departementer, Mattilsynet og NSB, og krevd at det blir gjeninnført våpen i togene.