KØBENHAVN/KRISTIANSAND: — En merkelig opplevelse, og veldig kritikkverdig av dansk politi, sier Van Der Eynden til Fædrelandsvennen søndag ettermiddag. Han var da på vei hjem til Norge.

Student på Ås Kristiansanderen studerer tropisk økologi på Universitetet på Ås, og skulle sammen med 30 medstudenter delta i demonstrasjonene under klimatoppmøtet.

— Vi gikk rolig i gaten. En fantastisk opplevelse å delta sammen med 100.000 andre. Foran oss gikk pensjonister. Plutselig hørte vi noe bak oss. Noe bråk. Sekunder etter kjørte politibiler inn fra alle kanter. De rett og slett forseglet kvartalet vi gikk i, forteller Van Der Eynden.

PÅGREPET: Maarten Van Der Eynden (t.h.) og medstudentene på vei til demonstrasjonen på klimatoppmøtet. Kort tid senere ble han stripset fast av politiet. Foto: Privat. Foto: Privat

Stripset på ryggen Først trodde han folk ble ransaket – og tenkte at såpass må politiet kunne gjøre hvis noen har bråket og ødelagt.

Men så oppdaget han at politiet stripset samtlige. Individ etter individ fikk hendene bundet på ryggen og beordet til å sitte ned.

— Jeg satt tre timer på kald brostein. En meddemonstrant fikk epileptisk anfall mens han var bundet. Noen tisset på seg. Ingen fikk anledning til å gå på do eller drikke vann, forteller kristiansanderen.

Fikk ikke vann Etter tre timer kom bussene. Alle skulle fraktes i fengsel. Men fengslene ble fulle. Maarten Van Der Eynden måtte sitte fem timer i buss, fremdeles bakbundet. Først på slutten fikk noen få anledning til å gå på do. Vann kom ikke.

— Så ble vi løslatt – uten at noen kunne forklare oss hvorfor vi ble arrestert. Danskene har nettopp vedtatt en ny ”lømmellov” hvor politiet kan arrestere for 12 timer når de mistenker at en person kan komme til å gjøre noe galt. Men man skal ha en begrunnelse for arrestasjonen. Det fikk vi ikke, forteller Van Der Eynden.

Vil følge opp Studenten synes det er meget alvorlig at politiet oppfører seg slik mot rolige demonstranter. Selv har han bestemt seg for å sende klage – og forfølge saken. Han tror ikke noe vil skje, men han føler det er en plikt å forsøke.

— En iransk venninne av meg sa det slik: «Så tildeldig arresterer de selv ikke i mitt hjemland». Det sier en del om hvor vi er på vei – og at noen må våkne i forhold til de demokratiske rettighetene, avslutter Maarten Van Der Eynden.