KRISTIANSAND: Det var ved nyttår at Sørlandschips sa opp avtalen. Valora Trade Norway mislikte dette sterkt, og mente dette var et klart kontraktsbrudd.

GOD OMSETNING: Sørlandschips økte omsetningen i fjor, men sa også opp en avtale med leverandøren Valora Trade Norway. Nå møtes de i Kristiansand tingrett. Her fra produksjonen. FOTO: JON ANDERS SKAU. Foto: Jon Anders Skau

— Disse handlingene er også årsaken til at Valora er påført og fortsatt vil bli påført tap som følge redusert stordrifts- og synergieffekter, bortfall av omsetning og dårligere vilkår i avtaler med kunder, skriver de i sitt sluttinnlegg til Kristiansand tingrett.

Saken til retten

Alt i alt mener Valora at Sørlandschips skal betale 95 millioner kroner i erstatning. Chipsfabrikken er rykende uenig, og neste uke knasker de bokstavelig talt sammen i Kristiansand tingrett.

En del av bevismaterialet er nemlig to poser chips som Valora Trade Norway kommer til å legge fram. Den ene er original havsalt som Valora har distribuert, mens den andre er jubileumsposen som Sørlandschips introduserte i år.

Mener avtalen ble brutt

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, mener Valora at Sørlandschips brøt avtalen med dem da de introduserte et produkt som var identisk med havsalt-chipsen. Derfor kan det altså bli smaksprøver i retten for å bevise likheten.

Valora mener Sørlandschips med dette har begått et klart brudd på reglene om god forretningsskikk.

Selskapets advokat, Eivind Vesterkjær, ønsker verken å kommentere dette eller de andre punktene i Valoras krav. Han viser til sluttinnlegget som han har levert til Kristiansand tingrett.

Står fritt

Sørlandschips hadde et godt år i fjor med et resultat før skatt på over åtte millioner. Men de må altså ha svært mange gode år framover for å finansiere et tap mot Valora.

Men Sørlandschips mener de ikke har brutt noen avtaler med Valora og at de fritt kan distribuere både jubileumsposene og alle andre produkter gjennom andre distributører.

— Valora kan ikke kreve erstatning for tap som følge av at Sørlandschips utøver sin kontraktsfestede rett til selv å utføre slike tjenester, skriver advokat Kyrre Eggen i sitt sluttinnlegg til Kristiansand tingrett.

Sørlandschips mener også at hvis retten skulle komme til at de har brutt kontrakten, har ikke Valora klart å påvise at de har lidd noe økonomiske tap som følge av dette.

Styreleder i Sørlandschips, Egil Bodd, ønsket ikke å kommentere saken før den skal opp i retten.