LYNGDAL: Onsdag kom politiet på døren til den tsjetsjenske familien i Lyngdal for å fortelle at Madina Amrijeva (27), hennes mann (40) og deres fire barn må sendes ut av landet øyeblikkelig. I desperasjon sprutet mannen tennvæske på seg selv og en politimann før han så skal ha truet med å sette fyr. Det hele ble en seks timer lang politiaksjon, før familiefaren til slutt gikk frivillig ut av huset, og deretter ble fraktet inn til arresten i Kristiansand.

— Han var i sjokk og ble veldig trist for at vi må tilbake. Jeg tror ikke han klarte å kontrollere hva han gjorde, sier Amrijeva.

Trist dag

Natt til i går sov ikke firebarnsmoren i det hele tatt. Hun sier at hun tenker på mannen sin hele tiden. Også barna spør etter faren jevnlig.

— Både jeg og barna er veldig triste, sier hun gjennom tolk og sambygding Adlan Dukajev. Ved siden av henne sitter den eldste i søskenflokken og hører etter på hva moren sier på tsjetsjensk. Tårene triller nedover kinnene til seks år gamle Dinara. Hun hadde gebursdag i går, på dagen hvor hennes far ble tatt med til en fengselscelle i Kristiansand.

Skrev med ordbok

I desperasjonen som utartet seg under den seks timer lange politiaksjonen ble det hengt opp en lapp bak persiennene i stua. «Vær så snill og hjelp oss» var ordene som stod på.

— Vi satt med ordboken og skrev. Jeg vet ikke om grammatikken ble riktig, sier hun og smiler med tårer i øynene. Tanken bak lappen var å varsle naboer slik at familien kanskje kunne få hjelp. Få hjelp til å bli i Lyngdal. Ifølge Amrijeva er det det eneste familien nå ønsker.

— Vi trenger hjelp. Jeg må få mannen min tilbake, og vi kan ikke dra tilbake til Polen, sier hun, og ser ned på barna.

På flukt

Men familien blir nå sendt tilbake til Polen. Det fordi familien Amrijeva først søkte asyl der. Nå skal de få søknaden sin behandlet i det landet. Men heller ikke der er det trygt for dem, ifølge Madina.

Hennes svoger, bror til mannen, var med i en separatistgruppe i Tsjetsjenia under krigen og konfliktene med Russland. Familien Amrijeva skal ha blitt presset for informasjon om separatistgruppen, og Madinas mann skal ha fått flere drapstrusler, og gjennomgått en rekke utpressinger.

Da familien kom til Polen vedvarte utpressingen. Både russere og tsjetsjenere behandlet familien dårlig som følge av handlingene til Madinas svoger. Først da de kom til Norge fikk de være i fred. Nå håper de på en løsning slik at de får bli.