Morten Marius Larsen er ungdomsarbeider i pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand.

— Hvilke retningslinjer skal ledere hos dere følge for å redusere risikoen for at ungdom utsettes for seksuelle overgrep?

— Vi har ikke et nedskrevet, spesifikt regelverk. Det burde vi kanskje hatt, men med vår størrelse har vi god oversikt over det som skjer, sier Larsen.

— Samtidig vet ledere i kristne ungdomsmiljøer at vi berører temaer som stikker dypt. Vi kommer nært både i veiledende samtaler og i forbønn. Da må vi legge vekt på å velge gode ledere, og da må vi være skeptiske og reagere hvis vi ser at det oppstår unaturlige relasjoner mellom noen.

— Som for eksempel? - Ja, hvis en langt opp i 30-årene stadig vil være leder for 15-åringer. Da er det grunn til å være våken.

Hvilke regler?

- Har du eksempler på regler dere følger?

— Som sagt, har vi ikke en manual, men når vi for eksempel samles i smågrupper har vi bare jenter i en gruppe, ledet av en dame, og gutter i en annen gruppe med en mann som leder. På den måten blir dette sjelden noe problem. Veiledning og forbønn skal som hovedregel bare skje mellom mennesker av samme kjønn. Akkurat dette har vi også nedskrevne regler for, sier Morten Marius Larsen.

I Fædrelandsvennen tirsdag fortalte Svein Josefsen om overgrep en mann utsatte ham for.

- Hva med risikoen for at menn gjør overgrep mot gutter?

— Det slår meg at vi bør være mer bevisste på dette, men vi ledere kjenner hverandre godt - så vi vil nok fange opp faresignalene.

Politiattest

I Oddernes menighet, Den norske kirke, er Lars Ivar Bratsberg ungdomsarbeider. Han forteller at de følger retningslinjer utarbeidet av Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

— Jeg har selv vært på kurs med dem, og vi krever for eksempel politiattest av ansatte som skal jobbe med ungdom hos oss, sier Bratsberg.

- Hvordan blir retningslinjene gjort kjent for de frivillige medarbeiderne du har med deg?

— Vi har et ungdomsarbeid under oppbygning, og er ikke kommet så langt at vi har hatt kurs for frivillige på dette. Dette er tunge temaer, og for at ikke noen skal bli skremt, vil vi vurdere å ta disse temaene opp med kvalifisert personell tilstede. Jeg ønsker at vi skal tilby lederne kurs med Kirkelig Ressurssenter, sier Lars Ivar Bratsberg.

Vanskelig å oppdage

I Misjonsforbundets menighet, Randesund Misjonskirke, som de siste årene har hatt stor økning i antall konfirmanter, er Hans Georg Sollie en av to hovedledere for konfirmantene.

— Vi har en gjennomgripende samtale med alle som blir ledere hos oss, sier Solli.

Vi vet at slike overgrep kan skje overalt. Også hos oss er det mennesker som kan falle i synd.

Hans Georg Sollie, hovedleder for konfirmantene i Randesund Misjonskirke

Også han forteller at gutter og jenter holdes adskilt når de samles i mindre grupper - med leder av samme kjønn.

- Hva med risikoen for at menn gjør overgrep mot gutter?

— Hvis noen ledere har tendenser i den retning, er det selvfølgelig ikke lett å oppdage. Men vi har ikke drøftet akkurat det.

- Er retningslinjene skrevet ned?

— Det er mulig jeg ikke har gjort jobben min, men jeg tror ikke det. Dette må jeg sjekke. For vi vet at slike overgrep kan skje overalt. Også hos oss er det mennesker som kan falle i synd, sier Hans Georg Sollie.

- Vi har utviklet tiltakene

Elisabeth Torp, daglig leder i Kirkelig Ressurssenter, legger vekt på tre områder som krever tiltak for å redusere risikoen for seksuelle overgrep.

— For det første, systematisk oppfølging av medarbeidere gjennom oppstartsamtaler, oppfølgingssamtaler, politiattest og medarbeiderkontrakt. Det andre punktet handler om regler og rutiner for ulike samvær. Her tenker jeg særlig på konfirmantleir, besøkstjeneste og samtaler. Til sist må det jobbes med holdninger, sier hun.

Torp forstår at det kan virke uoppnåelig for små menigheter å bli gode på dette.

— Men allerede ved å starte dialogen mellom ledere, og mellom ledere og deltakere, skjer det noe. Og i Kirkelig Ressurssenter har vi faktisk allerede utviklet konkrete grep som kan benyttes på hvert av områdene jeg nevnte. Bare bruk det, sier Elisabeth Torp.