VENNESLA: Der fikk han solid to tredjedels flertall for ledelsens forslag til valg av eldsteråd.

Bare tre av de 223 fremmøtte medlemmene stemte imot de nye vedtektene. 11 stemte blankt. Og ingen talte imot de nye retningslinjene.

Gunnar Jeppestøl (55) føler i dag at tilliten til ham som hovedpastor er gjenopprettet.

Men det har kostet.

– Året har vært knalltøft. I høst, etter å ha lest rapporten fra granskningsutvalget, hadde jeg lyst til å gi opp. Jeg gikk på heia og ropte til Gud at dette er urettferdig, at nå holder jeg ikke ut. Men hjemme ventet en beskjed på mobilen. Predikanten Emanuel Minos hadde ringt. Hans budskap var dette: «Ikke gi opp. Herren er med deg.» Ganske forunderlig. Minos har ikke pleid å ringe meg. Den telefonen tok jeg som et tegn fra Gud om å fortsette.

Les også: Jeppestøl vant fram

– Demokratisk Den tidligere oljearbeideren har styrt pinsemenigheten i Vennesla på fulltid siden 1989. Det siste året har stadig flere av Jeppestøls kritikere anklaget ham for å være udemokratisk, autoritær og lite lydhør for andre meninger.

– Er demokrati av det onde?

– Vår menighet er mer demokratisk enn statskirken i Vennesla. Hos oss kan en pastor kastes av menigheten. Det kan ikke en sogneprest. Dessuten er prosten utnevnt av regjeringen. Hos oss velges han på menighetsmøte med to tredjedels flertall. Det ideelle for en menighet er en styreform basert på demokrati og teokrati, mener Gunnar Jeppestøl, som trakk seg som leder av pinsevennenes lederråd da det stormet som verst sist høst.

Fra nå av skal Filadelfia Vennesla styres etter vedtekter, ikke etter enkeltvedtak fattet på menighetsmøter.

– Det er jeg glad for. Også det at møtet onsdag kveld var preget av en god ånd. Folk var snille og i godt lag, sier pastoren.

Vårt Land skriver at 15 medlemmer forlot møtet etter at det omstridte punkt én på sakslisten var over, altså opprettelse av valgkomité for eldsteråd.

– Har du sterkt behov for å kontrollere?

– Det tror jeg ikke. Men noen sier jeg ikke er tydelig nok. Og retningslinjer er en stor menighet nødt til å ha for å unngå stridende grupperinger. Men konstruktiv kritikk har alle godt av, i alle fall når den er motivert av å gjøre ting bedre.

Lys fremtid Gunnar Jeppestøl sier han ikke er kjent med noen utmeldinger som følge av de siste måneders turbulens.

– Selvsagt kan det komme noen nå. Det er en ærlig sak om ikke alle trives her. Får bare håpe de som eventuelt går finner en annen plass.

Pinsepastoren synes det er for tidlig å fastslå om konflikten endelig er over. Uansett synes han fremtiden ser lysere ut enn på lenge, med nye vedtekter og retningslinjer som gode verktøy for driften.

Fram til det nye eldsterådet er fulltallig, vil valgkomiteen bestå av det nåværende rådet pluss fem medlemmer av gruppen som står bak de nye vedtektene. Foreslåtte kandidater som oppnår mer enn 50 prosent støtte på medlemsmøte, velges for seks år. Ved senere supplering er ledelsen valgkomité.

Vedtektsendringene betyr også at kvinner for første gang kan få plass i menighetens ledende råd.

Også det sier Gunnar Jeppestøl han er glad for.

– Men mest glad er jeg for at 45 unge er blitt frelst de to siste månedene, sier pastoren.