KRISTIANSAND: — Det er alt for enkelt for barnevernet å ta barn vekk fra familien, fortalte Irene Berg fra talerstolen på Torvet. Hun var initiativtaker for aksjonen i Kristiansand. Den ble samtidig også holdt i Oslo, Bergen og i Trondheim.

Hun fortalte at hun selv er bestemor til et barn som ble tatt av barnevernet. Selv om både hun og mannen er pedagoger så mente barnevernet at barnet ville hatt det bedre i en fosterfamilie enn hos besteforeldrene.

Tusen skjebner

— Det er nesten 1000 skjebner bare i Kristiansand der barn har blitt stjålet vekk av barnevernet, fortalte Vidar Kleppe fra Demokratene fra talerstolen.

Han var skuffet over at Bystyret i forrige uke stemte ned hans forslag om et brukerutvalg bestående av foreldre, besteforeldre og tidligere barnevernsbarn som skal bistå i barnevernssaker.

Minutts stillhet

Det ble tent lys og holdt et minutts stillhet for de barna som de mener har blitt urettsmessig revet bort av barnevernet.

Foto: Magnus Stedje Fossen

Fædrelandsvennen møtte mange familier som var berørt av barnevernet på Torvet mandag kveld, og de hadde alle sin historie å fortelle om barn og barnebarn som de mener har blitt urettmessig tatt fra dem av barnevernet.— Det er de svakeste som blir rammet hardest for de kan ikke forsvare seg. Det er også veldig mange familier fra utlandet som føler seg sviktet fordi de ikke blir forstått og trodd av barnevernet, forteller Berg.

Skuffet over media

Hun er også skuffet over at deres sak ikke kommer fram i mediebildet.

— Det er mange medier som kvier seg til å skrive om slike saker fordi sakene blir så ensidige, for barnevernet og politiet ikke vil uttale seg, sukker hun.

Avgjørelsen tas hos fylkesnemda

Barnevernsleder Tone Kylland i Kristiansand kommune. FOTO: Jon Danielsen Foto: Jon Danielsen

— Selve avgjørelsen med å plassere barn utenfor hjemmet er det fylkesnemda som tar og ikke barnvernet, forteller leder for barnevernstjenesten i Kristiansand Tone Kylland.

— Når det gjelder om barn skal plasseres hos andre familiemedlemmer eller hos en fosterfamilie, så blir det en individuell avgjørelse for hver enkelt sak, forteller barnevernslederen. Kylland poengterer at hun kun kan uttale seg på generelt grunnlag om aksjonen.

- Vil være overraskende

Landsforeningen for barnevernsbarn har forståelse for at det er tungt å miste omsorgen for barna og man ikke kan utelukke enkelttilfeller der man har hatt en feilplassering.

— Men det vil være overraskende om barnevernet har tatt feil i alle tilfeller av omsorgsplikt, forteller Maria Reklev i landsforeningen for barnevernsbarn.

Hun tror det er viktig å få en god dialog med barnevernet om å følge opp foreldrene i langt større grad.

Demonstrasjonen ble planlagt over facebook og hadde 400 medlemmer.