OSLO: – Vi kunne latt være å sette ned prisen eller utsatt målet om full dekning til 2008 eller 2009. Men vi har med vilje gjort det vanskelig for oss selv, fordi dette er så viktig. Vi vil holde et høyt press på oss selv, sier Djupedal til NTB.

Ifølge beregninger fra Kommunenes Sentralforbund (KS) manglet 25.000 barn plass da barnehagene åpnet etter sommeren. KS mener Soria Moria-løftene om full dekning «senest ved utgangen av 2007» dermed blir vanskelige å oppfylle.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville tidligere i sommer ikke si når regjeringen skal oppfylle det prestisjetunge løftet om full barnehagedekning.

Djupedal er derimot klar.

Krevende løfter

– Vår politikk er full dekning innen utgangen av neste år. Vi vet det blir krevende, og vi må nok ha en spesiell dialog med kommunene som sliter mest, som Oslo og Bergen. Men de fleste kommuner har veldig høyt trykk på utbyggingen. Det ble bygget 13.500 nye plasser i fjor, sier han.

Kunnskapsministeren sår dessuten tvil om beregningene fra KS, og mener det er umulig å vite hvor mange barn som står i barnehagekø.

– Vi vet ikke hvor lange ventelistene er. Mange har søkt flere steder, slik at ventelistene trolig er kortere enn det som er oppgitt. Dette vet vi ikke før barnehageopptaket er ferdig i starten av oktober, sier Djupedal.

Lover lavere pris

Ifølge regjeringserklæringen skal maksimalprisen settes ned til 1.750 kroner når full barnehagedekning er nådd.

Djupedal avviser at det er aktuelt å utsette reduksjonen av maksprisen, slik at det blir lettere å oppnå full barnehagedekning.

– Regjeringens politikk er at maksprisen skal reduseres fra 1. januar 2008, sier han.

Matte og filosofi

Mandag presenterte kunnskapsministeren den nye rammeplanen for barnehagene i Lofsrud barnehage i Oslo. Planen gir retningslinjer for innholdet i barnehagene. Nå skal barna lære om blant annet kunst, filosofi, IKT og matematikk.

– Rammeplanen er et verktøy som skal sikre kvalitet i barnehagene. Den er inndelt i sju fagområder som barna vil møte igjen i skolen. Det er viktig at barnehagen også er et pedagogisk tilbud, sier Djupedal.