KRISTIANSAND: Foreldre strekker seg langt for at barna deres skal ha det samme som andre, viser tall fra Agderforskning. De fleste tiåringer har både mobiltelefon, Playstation, håndholdt spill og Ipod.

— Foreldrene tror nok ikke at barna blir lykkeligere av å ha flere ting, men de tror kanskje de blir ulykkelige hvis de ikke har alt det de andre har, sier barnepsykolog Egil Launes.

Mindre fri lek

fax030912.png Foto: Fædrelandsvennen 3. september

Han sier det finnes lite forskning på hvilke konsekvenser det har for barna å ha så mange ting, men han gjør seg likevel sine tanker.— Barna har utrolig mange muligheter med alle lekene og skjermene, men samtidig er de mindre i frilek enn før og er mer inne. Det er en fare for at de bruker for mye skjermtid og passiviseres, sier Launes.

Han mener foreldre må passe bedre på hva de kjøper inn til barna.

— Foreldre burde nok tenkt mer kritisk gjennom hva de kjøper. De bør tenke over hva tingene faktisk tilfører og hvilke muligheter det vil gi til deres barn. Det finnes mange gode leker og du lærer mye gjennom lek, sier Launes.

fax0409.png Foto: Fædrelandsvennen 4. september

— Hvor mange ting tåler barna å ha før det blir for mye?- Det er grenser for hvor mange ting barna klarer å håndtere, uten at de mister konsentrasjonen. Men jeg tror ikke det handler så mye om ting i selg selv, men mer om hvordan foreldre hjelper å regulere bruken av tingene. Foreldre bør bruke tid sammen med barna når de leker, uten at de invaderer leken, sier Launes.

Skjermer barna

Til tross for inntektsforskjeller mellom familier, er det ikke alltid like stor forskjell i hva barna har. Ifølge undersøkelsen fra Agderforskning, kan en grunn være at foreldre i familier med lav inntekt prøver å holde dårlig økonomi skjult for barna. Det gjør de ved å kjøpe dyre ting til barna, til tross for dårlig økonomi.

fax0509.png Foto: Fædrelandsvennen 5. september

Det kan se ut til at de lykkes. Undersøkelsen viser nemlig at barna ikke får med seg de økonomiske forskjellene mellom familiene. 80 prosent av barna opplever nemlig at familien har like god økonomi som andre— Foreldrene vil skjerme barna for opplevelsen av å være fattig. Det samme skjer i rike familier der foreldrene prøver å dempe forbruket for at barna ikke skal skille seg ut for mye. Likhet og utjevning av forskjeller mellom barn er et svært sterkt ideal i vår kultur, sier seniorforsker Randi Wærdahl som har vært med på å gjennomføre undersøkelsen for Agderforskning.

Til nå har de kun analysert hva barna har svart. De skal snart gå i gang med å analysere spørreskjemaene fra foreldrene.