FOTO: TORE ANDRE BAARDSENVeldedighetskonsert Kick Foto: Tore Andre Baardsen

KRISTIANSAND: Prisen ble overrakt Ada Sofie Austegard av Erik Byes yngste datter Ellen Bye under Christiansand Protesfestival sin åpningsdag mandag ettermiddag i Kilden. Det er Erik Byes barn som er juryen og avgjør hvem som får Minneprisen.

Ada Sofie Austegard var mor til et av de to ofrene for barnedrapene i Baneheia i mai 2000, og etablerte kort etter det Stine Sofies Stiftelse som senere har blitt en tydelig aktør både i norsk debatt om kriminalpolitikk og straffeprosess og i arbeid for forebygging av overgrep mot barn og unge, skriver Protestfestivalen på sine hjemmesider.

Formidable resultater

De beskriver resultatene av Austegards iherdige arbeid som «formidable».

— Hun har gjort en stor innsats for å avsanne mytene om at det er hevnmotiv som ligger bak kravene fra ofre og etterlatte, og har bygget nettverk og fora som har avhjulpet den tidligere isolasjonen som ofre og etterlatte har følt, heter det i begrunnelsen.

Det løftes spesielt fram at i løpet av stiftelsens 12-årige engasjement, er det blitt gjennomført en rekke lov- og forskriftsendringer som har styrket ofrenes rettigheter i straffeprosessen i sin alminnelighet og barns rettigheter i særdeleshet.

- Gå mot strømmen

Erik Byes Minnepris deles ut årlig på første dag av Christiansand Protestfestival til en person som «over en periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutvikingen i positiv lei, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vedkommende må ha framvist mot til å gå mot strømmen og de moteriktige standpunkt, til kompromissløst å kjempe for fred, rettferdighet og menneskeverd».