KRISTIANSAND: I de fleste byer og tettsteder i Norge vil man i dag kunne høre Sivilforsvarets tyfoner, melder Sivilforsvaret på sine hjemmesider.

Foto: Sivilforsvaret

Klokken 12.00 ble signalet ”viktig melding – lytt på radio” sendt ut. Signalet ble gitt med tre ganger tre lydstøt med ett minutts mellomrom mellom hver serie.Sivilforsvaret har i alt cirka 1250 varslingsanlegg, som rutinemessig testes ved offentlig varslingsprøve hvert år. Ifølge inspektør i Vest-Agder Sivilforsvarsdistrikt, Holger Hillesland, befinner 40 av disse anleggene seg i området Kristiansand – Vennesla.

— Så vi satser på at alle i Kristiansand og Vennesla kommer til å høre signalet høyt og tydelig, opplyser Sivilforsvarsinspektør Holger Hillesland til fvn.no.

Disse varslingsanleggene vil kunne bli brukt både i fred og krig for å varsle Norges befolkning ved akutt fare. I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling, som kan være aktuelt ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep.