AGDER: Selv om meteorologene ikke akkurat lover sommervær i tiden fremover, kan du allerede nå nyte sesongens sommerbær fra Sørlandet.

De søte røde høstes nemlig allerede inn både hos Ole Tellefsen og på Aanon Midstus gård i Reddal i Grimstad.

— De første bærene plukket vi i forrige uke. De kostet 59 kroner. I dag tar vi 49 kroner. Prisen i Oslo skal være 90 kroner. Det bryr vi oss ikke om. Vi dyrker bærene og selger dem fra eget torvutsalg, forteller Ole Tellefsen.

— Vi kommer til å plukke hele dagen, sier Aanon Midtstu, som driver gården sammen med sin far Lars Johan Midtstu.

De driver vanligvis med potetdyrking, men i år prøver de seg også på jordbær.

— I år dyrker vi kun Koronabær, men til neste år vil vi satse på en ny sort - Sonata. De kan høstes tidligere og har lenger holdbarhet, sier Midtstu.

De vil i hovedsak selge til grossist, men utelukker ikke at det kan bli litt kurvsalg på torget også. Siden de er nyoppstartet er de usikre på hvilken pris de vil ta på torget.

Kommer til helgen

Odd Tore Nøding, daglig leder i Agder Bær og Grønt, sier de fleste av deres leverandører begynner innhøstingen mot slutten av uka. De fleste bærene skal til Ica-kjeden og Bama.

— Bærene kommer nok til helgen, og da går de rett ut til butikkene. Men Karl Yngve Kristensen vil nok også selge bær på torget, sier Nøding.

Og det stemmer. Til helgen står sannsynligvis Kristensen fra Tveit klar på torget med sine røde fristelser.

— Ja, til helgen kommer nok bærene. Vi venter noen ekstra dager nå, for å få bærene ekstra store og fine, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

JORDBÆRSESONG: Karl Yngve Kristensen er snart igang med sesongen. (Foto: Arkiv) Foto: Arkiv

Ifølge Kristensen vil prisene ligge mellom 50 og 59 kroner per kurv i begynnelsen.

— Men dette er førstebærene det er snakk om. Etter hvert så vil prisen synke gradvis, sier han.

Det eneste som kan ødelegge for det røde bæret er været. Bærene kan risikere å regne bort, dersom den varslede nedbøren faller på galt tidspunkt

— Regner det om natten, så går det greit. Da tørker plantene opp i løpet av dagen. Problemene kommer først hvis det regner hele dagen også. Da kan det gå råte i bærene, sier Kristensen.

Har prøvesmakt

Liv Meland dyrker jordbær i Søgne. Hun har allerede vært ute på bærtur og prøvesmakt.

— Bærene smaker veldig godt, men vi må nok vente til de blir flere før vi kan begynne å plukke. Det nytter lite å plukke én kasse, sier hun.

Når bærene er klare skal de selges blant annet fra boden på Helleveien, hvor de har sitt faste utsalg. Prisen er ikke helt bestemt ennå.

— Nei, det vet jeg ikke ennå. Vi må se på hva det ligger på i butikk og andre utsalg først, så får vi se, sier hun.

Bedre enn belgiske

Men når de sørlandske bærene endelig kommer i butikk, er det klart for skikkelige smaksbomber. Karl Yngve Kristensen lover bær som vil smelte på tungen.

— Ja, dette er noe annet enn de belgiske bærene som er i butikken nå. Vi dyrker andre sorter, som Korona og Polka. De er søtere og har en mildere og bedre smak, sier han.

Han er også skeptisk til hva de belgiske bærene er behandlet med.

— De kjøres fra gartneri til engros, fra engros til lager, fra lager til Norge og fra lager i Norge til butikk. Likevel ser de fine ut når de kommer til butikken. Det får meg til å lure på hva de har blitt sprøytet med, sier han.