KRISTIANSAND: En 46 år gammel frolending møtte i Aust-Agder tingrett for å få tilståelsesdom for to narkotikaforhold fredag 4. mars. Da dommerfullmektigen spurte om han erkjente straffskyld, som er en forutsetning for å få en forenklet rettsbehandling gjennom tilståelsesdom, klikket det helt for tiltalte.

– Jeg har et syndrom som påvirker sinnet mitt. Jeg tar tabletter for dette. Natta før rettssaken sov jeg ikke, og jeg tok heller ikke pillene mine. Jeg forsto ikke hva som ble sagt, og behersket ikke sinnet mitt. I stedet eksploderte jeg, og jeg beklager sterkt det som skjedde, sa frolendingen i Kristiansand tingrett i går.

Overført til ny domstol

Straffesaken mot ham ble overført fra Aust-Agder tingrett til Kristiansand tingrett, og der var det sorenskriver Yngve Svendsen som behandlet saken i går sammen med to meddommere. I frykt for at tiltalte igjen kunne miste besinnelsen, var det to polititjenestemenn til stede som ekstra sikkerhet for domstolen.

Dommerfullmektig Inga Porsmo fortalte i retten at tiltalte protesterte da hun leste opp det som den gang var en siktelse, og forlangte legalisering av hasj.

– Han mente siktelsen ikke var riktig, at det var feil i påtegningen fra politiet og noe rot i papirene om en bot. Han mente jeg provoserte ham ved å lese opp siktelsen. Han ble bare sintere og sintere, og sa at jeg ikke var klar over hvor sint han var, og at jeg heller ikke visste hva han kom til å gjøre med meg, og hva han var troende til å gjøre. 46-åringen fortalte at han skulle anmelde meg. Jeg ba ham roe seg ned slik at vi fikk avviklet saken.

Reiste seg plutselig

Plutselig reiste han seg opp fra vitneboksen, kom fram til dommerbordet og bøyde seg fram og over meg. Der og da var jeg virkelig redd for hva han kunne finne på. Jeg ga beskjed om at rettsmøtet var avsluttet, og jeg låste straks opp bakdøren og kom meg ut. Der lente jeg med inn til veggen med voldsom hjertebank, sa den 30 år gamle dommerfullmektigen, da hun forklarte seg i retten i dag. – Etter å ha forsikret meg om at han var kommet ut av rettsbygningen varslet jeg sorenskriveren om saken, fortalte Porsmo.

30 dagers fengsel

I retten i går erkjente frolendingen straffskyld for narkoforholdene og for å ha forulempet dommeren. Aktor, politiadvokat Håvard Ryengen, ba retten dømme mannen til 30 dagers ubetinget fengsel. Forsvareren, Arne Seland, ba om at klienten ble ansett på mildeste måte.