KORS: Det er inngravert et kors i treet. Hva det symboliser skal ikke jeg blande meg inn i. Jeg tar ikke sjansen på å ryke uklar med mine venner i bygda på grunn av et tre. Foto: Oddleiv Moe

VENNESLA: Eller treet.

For alle vet hvilket tre som står i fokus – bøketreet utenfor Frikirken. Det ruvende bøketreet er blitt samtaleemnet.

Oddleiv-16x9.jpg

Treet passer ikke inn i planen for 22 millioner kroners utbygging av Frikirken. Det står i konflikt med det nye inngangspartiet.

Nå har jeg bare bodd i 4700 i drøye ti år, men har aldri hørt noe snakke varmt eller for den saks skyld nedsettende om dette treet i Sentrumsvegen – før nå. Det har ikke samme status som trærne fra slageren til Jens Book Jensen; "Når kastanjene blomstrer i Bygdø Allé".

Det skal dog innrømmes at jeg sjelden går i kretser der vi snakker om tre. Jeg har i grunnen slått meg til ro med at hvert sted det vokser et tre, er den riktige plassen for treet.

Veldig flott, veldig stort

I dag tok jeg en befaring på parkeringsplassen på Frikirken. Og treet er flott, veldig flott. Og stort, veldig stort. Men uansett hvor mange ganger de smeller til med salmen "Gjør døren høy, gjør porten vid"

i forsamlingslokalet, forstår jeg at dette treet vanskelig kan "bygges inn" i det nye frikirkebygget. Jeg er imidlertid defekt på arkitektur, så klarer fagfolkene den bragden, unngår vi konflikten og vi henter trolig nok en byggeskikkpris til bygda.

Det er risset inn et kors i treet. Hvem som har gjort det eller hva det skal symbolisere skal ikke jeg ta stilling til. For er det noe jeg ikke vil ryke uklar med folk i bygda for, så er det på grunn av et tre.

Treet har støttespillere

Derfor tar jeg observatørens rolle og fastslår at her er det engasjement. Sterke ord daler inn i debatten. "Stopp vandalismen", sier de som vil beholde treet. Og vi snakker ikke om den tusen år gamle Mollestad-eika i Birkenes.

Foreløpig er det lokale laget av miljøvernforbundet på banen mot felling. Men det er flere støttespillere å hente.

Alle grupper, også trærne har sine forkjempere. Jeg tenker først og fremst på "Treets Venner" – tilsluttet Norsk hageselskap. Det er en forening hvor alle som er glade i trær samles til aktivt arbeid for å fremme treets interesser. Medlemskapet koster 250 kroner og "Treets Venner" utgir bladet "Trevennen". Her er det mye nyttig å finne, som at trær bremser vindhastigheten og også kan ha betydning for fyringsutgifter....

Frisøren kan vel stusse det

Motstanderne av treet hevder det er "en sikkerhetsrisiko". Greinene kan visstnok falle ned og treffe folk i huet. Egons frisør holder hus i nabobygget og han kan vel stusse greiene om akkurat det skulle bli et problem.

Så langt er skjebnen til bøketreet usikker. Det kan ende sine dager som ispinner hos Hennig-Olsen!

For det spesielle med bøk er det at dette treslag egner seg utmerket til ispinner. Det skyldes visstnok at dette slaget av lauvtreet er lukt— og smakfritt. Dessuten er bøk perfekt for parkett og turnapparater!

Anonyme uttalelser

Kan et tre være verneverdig? Etter kulturminneloven freder vi visstnok ikke enkelttre. Det hadde vært noe annet om man ville legge hele bøkeskogen i Larvik flatt. Den ble for øvrig vernet i 1990. Riksantikvaren har heller ingen oversikt over gamle trær som er fredet eller bevaringsverdige.

Denne saken er nå blitt så hot at kildene som uttaler seg til lokalavisen i bygda vil være anonyme. Anonyme når det gjelder et tre! Muligens riktig, for det er ikke noe som resulterer i flere nabokrangler enn busker og TRÆR. Søskenparet som i sin tid ga slipp på tomten til det nåværende kirkebygget skal ha satt som betingelse at bøketreet skulle bevares.

Så spørs det om bevaring av bøketreet er tinglyst.