MANDAL: – I min verden setter jeg ærlighet veldig høyt, også i politikken. Her er det holdt unna informasjon som ville ført til en helt annen bystyreperiode. Jeg føler vi er sveket av ordfører Askildsen og KrF, sier Verdal.

Det er bystyrerepresentant Bodil Ruud og hennes avgang fra KrF-gruppa som er opphav til striden. Hun ble valgt inn som KrF-representant i bystyret, men var sterkt opprørt over at flertallet i KrF ville samarbeide med Ap om ordføreren. Hun mente FrPs Alf G. Møll burde fortsette fordi partiet hadde fått flest stemmer i Mandal.

I protest over at Tore Askildsen ble valgt, trakk hun seg fra gruppa og ble uavhengig.

Fram til nå har alle trodd at hun trakk seg etter at Askildsen var valgt av bystyret. Nå viser det seg at hun meddelte dette til daværende styreleder i KrF Asbjørn Flåt og Tore Askildsen 3. oktober — 15 dager før Askildsen ble valgt til ordfører.

Dermed visste den kommende ordføreren mer enn to uker før han ble valgt at han ikke lenger hadde flertallet bak seg i bystyret. Men dette meddelte han ikke videre.

Bedt om å gå

Opplysningen har skapt voldsom rabalder i det politiske livet i byen. Lørdag holdt KrF i Mandal krisemøte om saken. Her ble Askildsen rett ut bedt om å trekke seg fra ordførervervet.

– Jeg sa til ham at han burde ta permisjon ut perioden, forteller Åshild Schmidt. Hun er ikke lenger en del av KrFs bystyregruppe etter at hun flyttet til Marnardal tidligere i år, men var gruppeleder i Mandal før det. Hun sier hun reagerer sterkt over å først nå få vite at Ruud trakk seg lenge før ordførervalget.

– Da hadde jeg aldri gått inn for at vi skulle ha ordføreren. Uten Ruud med på laget hadde vi ikke lenger flertallet i bystyret, og nå ser vi resultatet. Vi har ordføreren, men ingen innflytelse, sier Schmidt.

Hun mener at Askildsen ble valgt på sviktende grunnlag.

I mindretall

Det er mildt sagt også Verdals mening.

– Jeg ville aldri ha gått inn for Askildsen som ordfører om jeg hadde visst dette. Situasjonen er jo at vår blokk har flertall i driftsstyret (gamle formannskapet, red.anm), mens vi er i mindretall i bystyret, sier Verdal oppgitt.

Samtidig har Ap varaordføreren, Even Tronstad Sagebakken. – Jeg klarer ikke å se hvordan vi heretter skal kunne samarbeide med KrF. Min anbefaling til vår gruppe er at Sagebakken bør trekke seg som varaordfører, sier Verdal.

Ikke uavhengig

Så langt vil ikke Aps gruppeleder Åse Lill Kimestad gå.

– Vi må se dette i lys av hvordan Bodil Ruud har opptrådt som uavhengig. For uavhengig har hun ikke vært. Hun har fulgt høyresiden i alle saker, og derfor blir det spesielt når opplysningen om at hun ville melde seg uavhengig kom lenge før vi andre fikk vite det, sier Kimestad.

Heller ikke KrFs gruppeleder John Kittelstad vil overdramatisere situasjonen.

– Jeg ønsker Tore skal fortsette. Jeg tror heller ikke det ville hatt noen betydning den gang om vi alle hadde fått vite hva Ruud ville, sier han.

Ordføreren beklager

Ordfører Tore Askildsen sier han er lei seg for at han ikke informerte om hva Bodil Ruud hadde bestemt seg for lenge før han ble valgt som ordfører.

– Jeg har ingen forklaring på hvorfor denne informasjonen ikke ble meddelt. Jeg bet meg rett og slett ikke merke i betydningen av hennes beskjed. Det beklager jeg veldig nå i ettertid, sier han.

Han bekrefter at han fikk en sms fra Ruud 3. oktober om at hun ville ut av KrF-gruppa.

– Samtidig ønsket hun meg all mulig lykke til i jobben, til og med med Guds velsignelse. Av den grunn tenkte jeg at det ikke hadde så stor betydning at hun var uavhengig og at vi ville kunne samarbeide godt. Det har i ettertid vist seg å være umulig, sier Askildsen som mener han har vært for godtroende.

Askildsen forteller at han søndag hadde møte med samarbeidspartiene i bystyret.

– Her beklaget jeg det som var kommet fram. Samtidig var jeg takknemlig for at de tok i mot beklagelsen og ønsket å fortsette samarbeidet, sier han.

Bedt om å fortsette

Bodil Ruud var ikke å treffe mandag kveld. Men i en e-post Fædrelandsvennen har fått tilgang til om situasjonen i fjor høst skriver hun at hun snakket med styrelederen i KrF, Asbjørn Flåt, på telefonen like etter at hun hadde meddelt at hun ville melde seg uavhengig.

"Han visste nå atjeg ville gå uavhengig og anmodet meg om å vente til etter konstituerende bystyremøte og helst flere måneder også etter det. Det var fra partiet en oppfordring om "vente å se hvordan samarbeidet gikk", skriver Ruud.

Dette var ikke aktuelt for Ruud. "For meg var det viktig at ordførerkandidaten hadde denne informasjonen da han valgte å stille opp, og kunne meddele dette til de partier han valgte å samarbeide med", skriver hun.