SKISSE: Bildet viser en tidlig skisse av hvordan lysshowet vil bli seende ut, og ikke den endelige versjonen. Foto: Kvadraturforeningen

KRISTIANSAND: Lysshowet, som projiseres på Nordea-bygget på Nedre torv, skapte begeistring under fjorårets julehandel, og vant også flere bransjepriser.

Ifølge lederen av Kvadraturforeningen, Harald Andersen, kommer imidlertid årets show til å overgå 2011-varianten med enda et par knepp.

— Skaper illusjon

— Det vil se ut som om vi flytter rundt på deler av bygningen, som er på fem etasjer, og vi kan vise innsiden som ved et røntgenfoto. 3D-effekten vil gi illusjonen av at ting kommer mot deg, som snø, engler, kakemenn, julenisser og isblokker. Det blir spektakulært, sier Andersen.

LOVER SHOW: Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen, står bak arrangeringen av Julebyen. For andre gang blir det 3D-show på Nedre Torv i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

Showet skal vises tre ganger daglig i 18 dager fram til julaften, og er et samarbeid mellom Kvadarturforeningen og produksjonsselskapet Blank. Harald Andersen forklarer hvordan showet blir slik:— Det er mer enn et lysshow, for vi bruker 3D-mapping, som betyr at lys projiserer fra tre ulike lyskanoner og slik skaper ulike animasjoner og illusjoner. Vi har tatt teknologien mye lenger enn i fjor, og lyden får også et løft, ved at vi bruker scenelyd som sendes over publikum.

Riggingen av arrangementet er nå i sluttfasen, og alt skal stå ferdig til åpningen på torsdag.

— Nordea-bygget gjøres klart nå ved at vi henger opp en folie som hindrer lys fra kontorene å skinne gjennom, tre videokanoner monteres på Plussbank-bygget, samtidig som den 120 kvadratmeter store skøytebanen legges på Torvet, sier Andersen.

Ga økning i fjor

Julebyen ble først arrangert i fjor, som et samarbeid mellom handelsstanden og gårdeierne i Kvadraturen. Ifølge Andersen ga det en markant økning i antall besøkende.

— Vi håper jo på flere kunder i Kvadraturen under julehandelen, og det var en markant økning mennesker i fjor, selv om det er vanskelig å gjøre eksakte tellinger. Men over 56 prosent av våre medlemmer opplevde en økning på handelen på fem prosent eller mer, sier Andersen, og fortsetter:- Vi er i hard konkurranse med Sørlandssenteret, som stadig utvider, men ambisjonen i år er at vi passerer fjorårets tall.

I fjor var prislappen på hele arrangementet mellom 4-5 millioner kroner for handelsstanden og gårdeierne. I år tar handelsstanden en større del av regninga, men ettersom julegatebelysningen allerede er kjøpt inn, så blir ikke de totale utgiftene mye større i år.

Skal lage julestemning

Åpningen vil, bortsett fra det nye 3D-showet, inkludere kunstløp og artister på scenen.

Andersen nevner også juleverkstedet på Torvet, oppgjort av tre store tipier som kobles sammen, julegaten med belysning, julegrana som tennes på søndag og 300 juletrær som skal plasseres rundt omkring i Kvadraturen, som andre faktorer som skal gi Kvadraturen et overtak på konkurrentene.