KRISTIANSAND: 26-åringen var passasjer i bilen, som ble kjørt av kjæresten, da paret kom med danskeferja til Kristiansand natt til 13. august i år.

Bilen ble vinket inn til siden for kontroll av tollvesenet. Den kvinnelige sjåføren kunne ikke norsk eller engelsk, og passasjeren ble derfor spurt om de hadde noe å fortolle. Svaret var benektende fra 26-åringen.

Ved ransaking av bilen ble det i hjulbrønnen i bagasjerommet funnet 49 flasker brennevin, ti liter øl og 8780 sigaretter. Den kvinnelige sjåføren er allerede dømt for smuglingsforsøket etter å ha tilstått. Politiet mente imidlertid at 26-åringen også var involvert i smuglingen, og det ble derfor reist tiltale. Mannen ble i sommer dømt for å ha forsøkt å smugle nesten 30.000 sigaretter og 83 liter brennevin inn i landet over Svinesund.

I tingretten hevdet den 26 år gamle polakken at han var totalt ukjent med at det var plassert smuglervarer i bilen.

Retten fant at det var tvil om den tiltalte hadde vært medskyldig i smuglingen, og understreket at en fornuftig og forstandig tvil skal komme den tiltalte til gode. I denne omgangen endte denne tvilen med frifinnelse, selv om retten mener det er sannsynlighetsovervekt for at han var kjent med forholdet. Men i strafferetten er det ikke tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt. Da må retten være hundre prosent overbevist om skyld, og det var den ikke.