FARSUND: – Det var gått en alarm på motoren i båten. De hadde problemer med vann som var kommet inn. Det var snakk om cirka fem centimeter. I løpet av samtalen som varte i cirka fem minutter, hadde vannet steget. De fortalte at de følte seg utrygge. Da avsluttet jeg samtalen med dem, og tok kontakt med redningsskøyta, som lå i Farsund. De dro rett til dem, forteller Jakob Oddvar Jakobsen, som eier og driver Bjørnevåg Ferie sammen med kona Marit. Stedet ligger ved Spinds-fjorden mellom Lyngdal og Farsund.

Fredag ettermiddag forklarte han hva som skjedde til politiet. Der var også de tyske turistene som er i alderen 40 til 70 år.

– To av dem var i god form. Den tredje så også ut til å være i rimelig grei form, sier Jakobsen.

Uforklarlig

Han har ingen forklaring på hva som kan ha gått galt da vannet begynte å lekke inn.

– Det gikk en alarm fra motoren der. Vi snakket om alarmen først, før de ble oppmerksom på vannet. Da jeg forsto på dem at det kom mer vann inn, spurte jeg om de hadde noe å øse med, men det var for risikabelt. Da ringte jeg umiddelbart til redningsskøyta, sier Jakobsen.

– Har dere hatt ulykker tidligere?

– Jeg har ikke opplevd ulykker slik som dette før. Det skjer noen ganger at noen må ha assistanse. Når motoren ikke fungerer som den skal. Men ikke slik som dette, sier Jakobsen.

– Båten er fra 2004. Den har fungert fint i hele år. De var godt kjent med båten og har brukt den flere ganger siden de kom 8. oktober.

Fikk ikke svar

– Etter at redningsskøyta var kontaktet, ringte jeg politiet, som satte meg videre til Hovedredningssentralen. Det gikk sikkert ti minutter på disse telefonene. Da jeg ringte tilbake til de fire, fikk jeg ikke svar, forteller Jakobsen.

– Kan de ha gått på grunn, eller var det motortrøbbel?

– Det var litt diffust. Men det virket som om det var motortrøbbel, sier Jakobsen.

– Hvordan var sikkerheten ivaretatt?

– Redningsskøyta mente at alle fire hadde flyteplagg. I båtutleie-avtalen er det også kvittert ut for fire redningsvester, sier Jakobsen, som forteller at de fire hadde brukt båten flere ganger siden den 8. oktober, da de kom til Farsund.

– Jeg har hatt en lengre prøvetur med dem, der vi har kjørte ut på fjorden. Jeg vil tro vi har brukt cirka en times tid på gjennomgang av nødvendig informasjon om sikkerhet, gps, kartplotter og ekkolodd. I tillegg ble de informert om skjær, grunner og fiskeplasser, sier Jakobsen.

– Så de hadde nødvendig informasjon?

– Ja, de har også signert sjekkpunktene i avtalen som er viktig for sikkerheten. At båt og motor er i orden, at tanken er full, at alt fungerer og at det er reservetank, anker, båtshake, svømmevester, sikkerhetsboks med nødraketter. Og at det er sjøkart, ekkolodd og kartplotter – at det fungerer, sier Jakobsen. Han legger til at formularet også inneholder nødnummer, utleiebetingelser og et avsnitt om sikkerhet.