KRISTIANSAND: Saken sprakk i februar i fjor da familiefaren gikk løs på kone og barn og politiet ble tilkalt. Han ble varetektsfengslet og satt i fengsel til september. Kona og barna forklarte seg i detalj for politiet om det retten har betegnet som et voldsregime over mange år. To-tre måneder etter at familiemedlemmene hadde forklart seg for politiet trakk de sine forklaringer. I retten var det i begynnelsen bare ett av barna som sto fast ved sin forklaring. — Den forklaringen er troverdig, sier retten. På dette tidspunkt mente den tiltalte familiefaren at det var barnevernet og politiet som sto bak et komplott mot ham, og at familien var presset av politiet til å forklare seg uriktig.

Forklarte seg til slutt

På slutten av straffesaken gikk kona og barna igjen i vitneboksen. Da bekreftet de sine politiforklaringer, som opprinnelig ble trukket tilbake på grunn av press. Tiltaltes forklaring på familiemedlemmenes retrett var ifølge dommen ikke lenger barnevernets og politiets skyld. Da mente tiltalte at det var hans eldste sønn som hadde styrt familien, fordi alle øynet et håp om erstatning slik at de kunne kjøpe et større parti amfetamin.

Kristiansand tingrett beskriver i dommen et voldsregime som har hardt og brutalt. Kona, som ble tvangsgiftet som 15-åring med den seks år eldre mannen, sa hun hadde vært utsatt for vold i hele ekteskapet. Hun og søsteren ble tvangsgiftet med tiltalte og broren, fordi konas familie skulle ha drept to av tiltaltes brødre.

"Han slo henne ofte flere ganger når han slo, mange ganger, helt til han ble sliten og ikke orket å slå mer".

Den domfelte hadde ifølge tingretten full kontroll over hele familien. Flere ganger i uka ble kone og barn slått. Da den ene datteren kom for sent hjem, fordi skolebussen var forsinket, ble han voldelig. Et barn ble fratatt mobiltelefonen. Ungene ble holdt innestengt i hjemmet uten muligheter for sosial kontakt. Hvis familiefaren var sliten og i dårlig humør, vanket det slag og spark . Om volden mot kona skriver retten:

"Han slo henne ofte flere ganger når han slo, mange ganger, helt til han ble sliten og ikke orket å slå mer".

Kastet glass mot kona

En sønn ble slått fordi han trosset faren og sparket fotball. Barna ble ofte vitner til volden mot mor. Han drapstruet kona og barna. Da kona ikke hentet vann til ham da han skulle legge seg, kastet han glasset mot henne slik at hun måtte syes med ni sting i beinet og et kutt i armen måtte syes med fire sting. Han påla henne å forklare at hun hadde snublet i glassbiter. Han slo sin eldste sønn i kneskålene med en hammer. Retten betegnet det hele som et volds- og kontrollregime fra familiefarens side, og dommen refererer blant annet til situasjonen som oppsto da far kom hjem fra jobb og varmtvannstanken var tom. Da ble kona tvunget til å sitte i badekaret i kaldt vann.

Kona ønsket å ta livet sitt ved å helle over seg brennbar veske, men ble hindret av barna og tiltalte. Et av barna har tre selvmordsforsøk bak seg. Den eldste sønnen er kriminell. Far kunne bestemme og kontrollere over alle. Han jaget kona ut i kaldt vær med lite klær, og var ute til han syntes hun kunne komme inn igjen. Jentene ble kalt for horer, guttene for homser.

Tvang kona til å spise fra gulvet

Retten skriver blant annet i sin dom:

"Tiltalte har utført hensynsløse voldshandlinger, særlig mot kona, men også mot eldste sønn, og som har gitt frykt for at det samme kunne skje igjen. Det er også tale om hyppig voldsutøvelse, og gjennom lang tid. Kona har blitt utsatt for vold i mer enn 10 år, og de eldste barna har vært vitner til dette i like lang tid... En episode som har gjort sterkt inntrykk på flere av barna, er da tiltalte tvang kona til å spise mat direkte fra gulvet etter at han først hadde kastet maten på gulvet og tråkket på den. Tiltalte har forklart at han er klar over at vold mot barn kan gi psykiske skader".

Straffepåstanden fra påtalemyndigheten var fengsel i 4 1/2 år. Dommen ble fem år. I tillegg må mannen betale kone og barn 610.000 kroner i oppreisningserstatning og betale 50.000 kroner i saksomkostninger.