AGDER: Mandag startet lisensjakta. Det innebærer at alle registrerte lisensjegere i Agder, kan felle ulven som har herjet i de to fylkene i sommer. Ifølge Brønnøysundregistrerne er det per nå 1400 jegere i Agder som har lisens til å jakte ulv.

Når elgjakta starter for fullt i de forskjellige kommunene, går det dermed mot utrygge tider for ulven.

— Når det er såpass mye folk til skogs, er sannsynligheten større for at ulven blir felt. Men ulven er ikke noe lett bytte, og det er klart at sjansen er betydelig større på sporsnø, sier rovviltkontakt Kristian Eiken Olsen i Statens Naturoppsyn (SNO).

Lisensjakta varer helt til 31. mars, og det er i Agder gitt tillatelse til å felle to ulver.

69 sauer drept

Siden slutten av mai har ulvene tatt livet av 69 sauer. Den slo sist til på Eikså i Åseral, hvor det i helga ble funnet seks døde sauer.

— I alt har det blitt funnet 52 sauer i Vest-Agder og 17 i Aust-Agder. Dette er dyr som er dokumentert og antatt drept av ulv, sier Eiken Olsen.

Kommunen det har gått verst utover er Marnardal i Vest-Agder, hvor det har blitt funnet 18 døde sauer. I Kvinesdal har 12 sauer blitt drept av ulv. De øvrige sauene er funnet i Audnedal, Froland, Evje og Hornnes, Vennesla, Åmli og Åseral.

Mørketall

Eiken Olsen i SNO antar at tallene i realiteten er høyere.

— En må regne med at det er flere, men mørketallene er trolig lavere enn tidligere. I år har ulven i større grad tatt sau i kystnære strøk hvor det er relativt åpne beiteområder. I 2010 ble de fleste drept på utmarksbeite, sier Eiken Olsen.

— Betyr det at denne ulven er mindre folkesky?

— Nei, det er nok tilfeldig. Ulven er ofte innom de samme geografiske områdene, så det er tydelig at de forskjellige ulvene bruker arealet ganske likt. At skadene dukker opp nærmere E 39 skyldes tilfeldigheter, sier Eiken Olsen.