ARENDAL: Ropstad, som er er KrFs justispolitiske talsmann, er opprørt etter å ha sett videoen av de to elevene som slåss i skolegården i Arendal. Det skriver Agderposten i dag.

— Videoen er veldig brutal. Jeg lurer på om det virkelig stemmer at dette er lovlig, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Slagsmålet skal ha funnet sted onsdag 26. september og skal ha vært avtalt på forhånd.

- Må være grenser

Da slåsskampen ble omtalt i media, uttalte politibetjent Torbjørn Trommestad ved Arendal politistasjon at slåssingen ikke er ulovlig, så lenge det er frivillig fra begge parter. De to elevene ble utvist fra skolen, men politiet har foreløpig ikke gjort noe med saken.

— Det må være grenser for hva som er tillatt. Hvis dette er lov er det viktig at justisministeren ser nærmere på saken, sier Ropstad, som skriver følgende i brevet til Grete Faremo:

«Media har den senere tid påvist flere saker som omhandler brutale slåsskamper mellom unge mennesker, som har blitt filmet og lagt ut på Youtube. Senest i Agderposten i helgen. I tilfeller hvor det foreligger samtykke etter strl. § 235 kan det ikke reises tiltale. Denne trenden hvor slåsskamper filmes og legges ut på internett er svært uheldig, og kan få svært alvorlige konsekvenser. Hva vil statsråden gjøre for å hindre at dette utarter seg?», heter det i brevet, ifølge Agderposten.

Sparket mens han lå nede

Ropstad sier til Fædrelandsvennen at han er bekymret for signaleffekten av videoen.

— Jeg frykter det kan gi status å legge ut lignende videoer. At skolen slår hardt ned på det synes jeg er bra og viktig, sier Ropstad.

Videoen viser to elever som går løs på hverandre med slag og spark. Den ene eleven går etter hvert i bakken, og blir da sparket av den andre. Eleven som ble sparket skal ha blitt innlagt på sykehus etter episoden.

— Ting som starter uskyldig kan utvikle seg til å bli veldig alvorlig. Jeg stiller dessuten spørsmål ved hvor frivillig det egentlig er. Du kan for eksempel bli presset opp i en situasjon. Og hvor frivillig er det når du blir sparket når du ligger nede, spør Ropstad.

Rektor forundret

Rektor ved Sam Eyde, Jan Erik Tvedt, er forundret over politiets avgjørelse om ikke å gjøre noe med saken.

— Jeg tenkte umiddelbart at dette det ville være en episode som politiet ville ta fatt i og straffeforfølge. Ikke minst av allmennpreventive hensyn. Men vi hadde et møte med politiet og ble forklart, som det også har stått i avisen, at de ikke kom til å forfølge saken fordi dette var en avtalt slåsskamp mellom to frivillige parter. Jeg må si at jeg stusset over politiets avgjørelse, men kan ikke gjøre annet enn å ta den til etterretning, sier Tvedt til Agderposten.

Politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt sier politiet nå vil se på saken på nytt. Han mener at det er mulig å samtykke i en legemsfornærmelse, men ikke i en mer alvorlig legemsbeskadigelse.

— Samtykket vil helt sikkert ikke omfatte at man ligge nede og blir sparket og slått, slår Aleksandersen fast overfor Agderposten.