LANDEMERKER: De 31 vindturbinene ruver godt i terrenget over Listaheiene. Foto: Torbj rn Witz e
I RUTE: Anleggsansvarlig Tor Helge Kjellby er tilfreds med at tidsplanen har holdt med god margin. Foto: Torbj rn Witz e
PRESISJON: Maciei Suchy i montasjeteamet til Siemens ser til at tårnseksjonen senkes ned på rett plass. Foto: Tor Helge Kjellby
MILEPÆL: Søndag kveld ble seksjonene til den siste av de 31 vindmølletårnene på Lista heist på plass og montert. Foto: Tor Helge Kjellby
GODT SIKRET: 72 fjellankere som alle er boret åtte meter ned i fjellet, sørger for at de store vindmøllene står stødig. Foto: Tor Helge Kjellby

FARSUND: – Vi er i rute og vindmølleparken skal bli klar som planlagt til overlevering i januar/februar, sier anleggsansvarlig Tor Helge Kjellby som søndag kveld overvar monteringen av det siste av totalt 31 vindmølletårn.

Lista vindkraftverk får en prislapp på 900 millioner kroner, men av dette har staten gjennom Enova gitt 388 millioner i investeringsstøtte. Likevel vil ikke anlegget med dagens strømpriser være lønnsomt.

– Vi forventer at strømprisene vil svinge, og har et langsiktig perspektiv på vår satsing på vindkraft. I dag er det større politisk vilje til å legge til rette for vindkraftutbygging i for eksempel Storbritannia. Men vi tror at det på sikt vil være like naturlig for Norge å eksportere fornybar kraft som olje, sier visepresident Mats Sjöberg i Fred Olsen Renewables som bygger vindmølleparken på Lista.

Økt inntjening

Mats Sjøberg sier at dagens strømpris er for lav til at det er mulig å tjene penger på vindkraft, men han tror nye strømutvekslingskabler til utlandet og stadig mer effektive strømturbiner vil kunne øke inntjeningen.

– Fred Olsen Renewables har sterk tror på en framtid for norsk vindkraftproduksjon, men er innstilt på at det kan gå noen år før dette blir god butikk, sier Sjøberg.

Det er virkelig snakk om store dimensjoner. Tårnet som kommer i tre seksjoner, er totalt 80 meter høyt. Når dette er montert og godt forankret med 72 fjellankere, som alle er boret åtte meter ned i fjellet, kan det 87 tonn tunge maskinhuset og en 29 tonn tung innretning som vingene festes til, heises på plass. Hver av de tre vingene er 45 meter lange, og veier fem tonn.

Produserer allerede

Lista vindkraftverk produserer allerede strøm fra 21 av vindmøllene, eller turbinene som er det korrekte navnet.

I anleggsperioden har det i snitt vært 70-80 mann i arbeid i vindmølleparken på Lista. I tillegg til norske firma, har det vært tilreisende fra Skottland, Tyskland, Danmark og Polen i sving. Tor Helge Kjellby er godt fornøyd med arbeidet som Veidekke som hovedentreprenør og selskapets underleverandører, har levert. Han er spesielt glad for at aktørene har vektlagt HMS-arbeidet høyt, slik at de gjennom hele anleggsperioden har unngått skader som har resultert i fravær.

Lista vindkraftverk blir Norges nest største vindmøllepark, med en forventet årsproduksjon på 220 GWh som tilsvarer gjennomsnittforbruket til 11.000 husholdninger.