MARNARDAL: — Jeg vil helst ikke snakke så mye om dette. Det er bare så trist som det kan få blitt. Jeg har ikke sovet et sekund siden jeg oppdaget brannen, sier Børre Norland til fvn.no

Han satt og så på fjernsyn fredag like før klokken 22, da han oppdaget at utelyset så ut til å forandre farge i gjenskinnet på skjermen.

Da han snudde seg og så ut vinduet, stod allerede låven i full fyr.

- Måtte bare se på

Norland ringte rett til brannvesenet, før han grep brannslukningsapparatet og løp ut. Der gikk han rett i en vegg av hete, så varmt at han ikke kom nær nok til å kunne bruke apparatet.

- Jeg måtte bare stå og se på, og vente på brannvesenet, forteller han.

Heten gjorde det også umulig å redde de tre avlshingstene han hadde på stallen. Den ene hadde han hatt i åtte år, den andre i 10 år, den tredje husker han ikke i farten. Han orker ikke tenke på det heller, det er for tungt nå.

- Jeg har fått et nært forhold til hestene. Det har vært hobbyen min å drive med avl av travhester, sier han.

Kraftig varmeutvikling

Brannvesenet var på plass på gården på Ugland etter bare ett kvarter, men mannskapene kunne ikke gjøre annet enn å kontrollere brannen og hindre at den spredde seg.

Varmeutviklingen var så kraftig at et våningshus og en bil fikk varmeskader, mens låven brant helt ned til grunnen. Låven var på rundt 200 kvadratmeter, ifølge Norland.

- Jeg vet ikke hvor store verdier som er gått tapt. Jeg tenker mest på hestene, sier han.

Utenfor stod flere andre hester, avkommet av kaldblodshingstene som omkom, men ingen av dem ble skadet.

— Vi kan ikke si noe om brannårsaken foreløpig. Dette er jo et forhold som politiet vil undersøke nærmere, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt.