SIRDAL: – Vi kan ikke styre naturen. Den styrer oss, sier daglig leder Ivar A. Nøttestad i Rovernes beredsskapsgruppe, og er i det filosofiske lynnet.

Sammen med vaktlaget og en gruppe aspiranter – de fleste 16 år – sitter han værfast på Ådneram i Sirdal. De dro dit fredag for å holde vinterkurs, med blant annet teltovernatting og scooterkjøring. Hjemreisen til Rogaland var planlagt søndag. Denne dagen gikk det flere ras, deriblant ett som sørget for at riksvei 42 ble stengt. Dét, og speilglatte veier, gjorde at både nye og erfarne rovere valgte å bli der de var.

– Når vi først er her oppe i fjellet, føles dét tryggest. Bilturen ned er langt farligere, sier Nøttestad.

Mens han er på telefonen med fvn.no, er aspirantene i ferd med å steke boller. Fra å bo i telt, har de flyttet inn i turisthytta. Kursdeltagerne har rukket å melde fra om at de blir forsinket til skole og jobb.

– Det er spesielt å se hvor mange som tenkte som oss. Det er lys i veldig mange av hyttene her, rapporterer Nøttestad fra Sirdal.

Ved nærmere ettertanke er han kritisk til at enkelte av veiene ikke ble stengt for trafikk tidligere under de vanskelige forholdene.

BOLLEBAKST: Sebastian Birkedal og Ingrid Haraldseid baker boller for Rovernes beredskapsgruppe mens de venter på å kunne reise hjem. FOTO; Rovernes beredskapsgruppe Foto: Rovernes beredskapsgruppe