KRISTIANSAND: — Jeg fikk siste oppdatering klokken 09. Vi holder fortsatt stengt ut dagen, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik til fvn.no.

Også i dag må flyplassen på Kjevik holdes stengt på grunn av vulkanaske fra Island.

LES OGSÅ: Luftrommet åpnes fra Kristiansund og nordover

- Er det ingen muligheter for en åpning senere i dag?

— Prognosene tilsier ikke noe annet enn at det blir stengt. Vindretningen vil dreie mot sør utover dagen. Det vil ikke hjelpe oss her nede i sør, sier Langeland. - Vi trenger uansett en varig endring av situasjonen. Hvis Kjevik skulle åpne i fire timer så har vi jo ikke mange flyplasser å fly til, tilføyer han.

Prognosene oppdateres hver sjette time. Neste oppdateringen kommer klokken 14 søndag, ifølge Langeland.

- Hvordan er det å være sjef for Kjevik for tiden?

— Det er ganske så traurig. En ting er at Avinor og lufthavnen berøres av dette. Det jeg tenker mest på er alle disse passasjerene som berøres, særlig de som skulle til andre verdensdeler. De er strandet, uten alternative transportformer.

— En askesky som stenger luftrommet i Norge; hadde du noen gang tenkt deg at noe slikt kunne skje?

— Nei, jeg har aldri reflektert over det. Jeg hadde aldri trodd at en slik situasjon kunne oppstå. En askesky fra en vulkan er ikke noe nytt. Det som er nytt er at den lammer flytrafikken i Europa.

- Er det spennende med prognosene fremover?

— Ja, det er jo det. Hvis dette blir langvarig vil jo en del selskaper bli hardt rammet. Nå spekuleres det i hvem som ryker først.

- På hvilken måte rammer det dere økonomisk?

— Vi taper vel 300.000 kroner i snitt per døgn. Hvis dette nå også ender i permitteringer, så er ikke det noe hyggelig. I morgen vil det bli foretatt en vurdering om Avinor-ansatte må permitteres. Det er ikke annet å si enn at man må vente og håpe på at dette ikke blir langvarig, sier lufthavnsjefen.

Luftrommet nord for Kristiansund åpnes

Luftrommet nord for Kristiansund lufthavn, Kvernberget ble fra søndag åpnet til og med Berlevåg i Finnmark. Men flyplassene i Øst-Finnmark er stengt på nytt.

Vadsø, Vardø og Båtsfjord som var åpne fram til søndag morgen, er nå stengt. Alt luftrom sør for Kvernberget er fortsatt stengt, opplyser Avinor tidlig søndag formiddag.

Det kommer fortsatt til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som får gå i de delene av luftrommet som nå er åpnet. Ambulanseflyginger vil bli prioritert.

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Vulcanic Ash Advisory Center i London (MET Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske. Prognosene oppdateres hver sjette time, og danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av luftrommet som skal stenges, ifølge NTB.