KRISTIANSAND: Ulykken skjedde på E 39, ved avkjørselen til Tangvall, natt til søndag 30. november 2008. – Livet er på mange måter ødelagt, sier franskmannen Leveau, som er bosatt i Kristiansand, om tiden etter ulykken.

Tirsdag ble Leveau spurt i Kristiansand tingrett om han husket noe fra trafikkulykken. Hukommelsen hans er blank.

Våknet på sykehuset

Helt tilfeldig ble han passasjer i baksetet i bilen sammen med en venninne. De to ble kjørt til Søgne av en ung gutt som hadde hatt førerkortet i en måned.

– Jeg skjønte ikke noe da jeg våknet på sykehuset, fortalte Leveau i tingretten, der bilføreren satt tiltalt etter ulykken.

En mann fra Søgne kjørte bilen den unge sjåføren kolliderte med. Han var på vei fra Lunde til Kristiansand for å hente kona på julebord.

– Jeg kom kjørende i 80 kilometer og så at det sto en bil i retning fra Kristiansand som skulle svinge ned Hølleveien. Det kom bare et smell, og bilen ble snudd rundt 360 grader, sa mannen, som kom fra ulykken med en brist i brystbeinet.

Omfattende skader

Leveau pådro seg to brudd i nakken og to brudd i bekkenet, i tillegg til kuttskader og skrubbsår. Han ble hentet på ulykkesstedet med ambulansehelikopter. Etter fem døgn på Sørlandet sykehus ble han fraktet med fly til Ullevål Universitetssykehus i Oslo for operasjon. Han kom i rullestol til rehabiliteringssykehuset på Kongsgård.

I dag sliter han med smerter.

– Jeg har mange problemer og mange plager. Som grafisk designer er jeg avhengig av å jobbe foran en datamaskin. Det er ganske slitsomt og smertefullt. Som frilanser er det en vanskelig arbeidssituasjon, ikke minst fordi jeg falt utenfor alle trygdeordninger. Jeg kan ikke lenger løpe, og det er vondt når jeg går. Jeg har fått migrene, og er alltid avhengig av å få en svært god seng hvis jeg skal reise bort. Smertestillende tabletter er dagligdags. Jeg går fortsatt jevnlig til fysioterapeut. Først om et par år kan det med sikkerhet slås fast hvilke varige men jeg har fått, sier franskmannen til Fædrelandsvennen.

Han er oppgitt over at en kjøretur skulle ende med en kraftig kollisjon i Søgne. Leveau har bodd i Kristiansand i to år, og ulykken inntraff bare noen måneder etter at han kom til landet.

Ros til sjåføren

Venninnen som satt i forsetet fikk også brudd i bekkenet, brudd i høyre lår, skader i blæren, milten og en lunge. Hun er operert flere ganger, og måtte avbryte studiene. Først i fjor høst var hun tilbake i normal studiesituasjon. Kvinnen kan ikke lenger løpe. Hun har mye smerter og går til fysioterapeut jevnlig. I retten i går roste hun sjåføren som har tatt kontakt med henne en rekke ganger etter ulykken.

– Han viser oppriktig anger, og den oppmerksomheten han har gitt meg gjennom å besøke meg er ingen pliktøvelse. Den virker ekte, sa kvinnen fra Skien i retten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ERKJENTE STRAFFSKYLD: - Jeg så ingen bil som kom i mot, sa den snart 20 år gamle sjåføren i retten. (Foto: Vegard Nekstad) Foto: Vegard Nekstad

Aktor, politiadvokat Eirik Ramsland, la ned påstand om at den unge sjåføren skal dømmes til 45 dagers fengsel, derav 26 dager betinget. Han ba retten om at førerkortet til den snart 20 år gamle mannen inndras i to år.

— Jeg så ingen bil som kom i mot. Jeg skulle svinge av E39 ned Hølleveien mot Tangvall, og så bare smalt det, fortalte den snart 20 år gamle sjåføren i tingretten.

Han var helt på det rene med sin vikeplikt.

Preget

Bilen som kom på vei mot Kristiansand kjørte rett inn i høyre side på kjøretøyet som 18-åringen hadde lånt av sin far. På høyresiden foran og bak satt passasjene. Kvinnen foran måtte skjæres løs.

– Det er mitt ansvar. Det er jeg som har forårsaket dette, sa den tiltalte lavmælt i retten.

Han erkjente straffskyld.

– Min feil. Jeg så ikke bilen, gjentok han.

Tiltalte var tydelig preget over å høre hvilke skader og belastninger de to passasjerene har fått etter ulykken.