Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Det gjenstridige tøystykket fylte litt latter inn i det høytidelige programmet, før Arvid Grundetjøn og Liton Khairuzzaman skrev sine navn på tavla som informerer om det storslagne kunstverket litt lenger opp og til høyre på langveggen til Odderøyhallen.

Du har kanskje lest om det på Nært før, kunstverket som er gitt av innbyggere i Rajshahi i Bangladesh som takk for vennskap i mer enn 30 år.

Men du har aldri lest hvor mange enkeltbiter den gedigne takkegaven består av.

Foto: Lars Hollerud

– Svaret er 1,1 millioner

Det var kunstneren selv, Ismail Hussain, som sa det. Og han burde vite det, han har jo stått på et stillas sammen med sin assistent og montert dem alle sammen, de siste par månedene.

Nå er altså det enorme puslespillet på 33 ganger 3,3 meter ferdig. Nå kan hvem som helst se nasjonens utvikling i kortversjon etter den blodige løsrivelsen fra Pakistan i 1971. Mandag, på selve FN-dagen, kom barnehagebarn og skolebarn for å rope hurra for vennskap. Karin Hennie Moe kom for å danse, Marin Stallemo Bakke for å spille hardingfele og guttegjengen Warning Skillz for å danse break. Og ordførerne talte og mange smakte mat fra Bangladesh og alle gikk fra Odderøya med styrket tro på grenseløst samkvem.